Go to ...

29. maj 2024

VÆLTET AF POLITI FÅR TO ÅRS UBETINGET FÆNGSEL


En video af en kvinde på Christiania, der sidste sommer væltes omkuld af en politibetjent, vakte straks opsigt på både sociale- og massemedier. I dag blev den nu 51-årige kvinde idømt to års ubetinget fængsel for ved samme lejlighed at kaste sten mod politiet

AF MIKKEL SCHOU

Ved en domsmandsret i Københavns byret i dag stod en 51-årig kvinde tiltalt for grov vold og trusler mod politiet, hånlig tiltale, at tilskynde til vold og anstifte grov offentlig forstyrrelse.

Hun var i forvejen kendt i offentligheden, da hun på en video ses tilsyneladende uden grund blive væltet bagover af en politimand under en aktion på Christiania. Videoen cirkulerede på de sociale medier, på tv og aviser.

Men videoen blev ikke tillagt betydning af retten i dag. Dommer Merete Engholm mente, at det spørgsmål hørte til ved Den Uafhængige Politiklagemyndighed, hvor sagen verserer.

Dømt for ni forhold
Retten fandt kvinden skyldig i alle anklagepunkterne og idømte den 51-årige kvinde en ubetinget fængselsstraf på to års fængsel. Men dommen indeholder også i alt ni straffelovsovertrædelser.

Den 51-årige kvinde blev dagen efter det voldsomme skub på Christiania den 31. maj 2018 varetægtsfængslet, fordi politiet mente, at hun havde kastet med sten mod politiet.

I retten er der blevet vist videoklip, hvor det ses, at kvinden kaster en sten. Lidt senere bliver hun væltet omkuld af betjenten.

I retten sagde betjenten, at han skubbede hende, fordi hun ikke ville gå væk fra politiet, der var i gang med at trække sig ud af fristaden med nogle anholdte:

»Hun var mellem to linjer af betjente. Jeg havde set hende kaste sten og var bange for, at hun ville kaste sten igen. Og da hun ikke ville forlade stedet, skubbede jeg til hende«.

Han var ikke derefter opmærksom på kvinden, da han mente, at hun ikke længere var til fare for betjentene.

På politiets videooptagelser ser man kvinden rejse sig efter betjentens skub, igen finde en sten og kaste den mod nogle betjente. Men hun blev altså først anholdt dagen efter.

Trusler mod betjent
Kvinden sad varetægtsfængslet i mere end to måneder. På løsladelsesdagen er hun tilbage på Christiania, hvor hun igen med sin optræden gør sig bemærket under en politiaktion. Og det fortsætter. I alt stod hun i dag tiltalt for yderligere otte forhold, der kulminerede den 20. december sidste år, hvor hun på en videooptagelse ses og høres sige til en betjent:

»Hvis du rør mig, så tager jeg din skyder, mand«, hvorefter hun peger på betjenten som med en pistol.

Siden den dag har hun igen siddet varetægtsfængslet. Og dommeren fulgte i dag anklagerens krav om, at hun skal være fængslet frem til afsoning af straffen.

Anklager Elise Eilersen havde forlangt netop to års fængsel og var derfor tilfreds med dommen:

»Det er en hård dom, men den viser, at vold mod politiet er uacceptabelt. Og der er blevet lagt vægt på tiltaltes vedholdende chikane af politiet og forstyrrelse af deres arbejde.«

Men kvinden blev også dømt for med sin optræden at tilskynde andre til at kaste med sten og i andre tilfælde med sin adfærd i ”forening eller fælles forståelse med andre” at anstifte grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden. Det begrundes med, at hun så mange gange ses være aktiv i fronten af konfrontationer med politiet på Christiania. På den måde er hun med sin tilstedeværelse også medansvarlig for, hvad andre gør. Hendes stenkast ramte ingen, men to betjente blev ramt af andres stenkast den dag.

Derudover dømmes hun for flere tilfælde af fornærmelig og hånlig tale.

Og ifølge anklager Elise Eilersen har retten også fulgt anklagerens ønske om, at straffen skærpes efter den såkaldte Respektpakke fra 2016. Den siger, at straffen kan skærpes med en tredjedel, hvis vold mod politiet sker under uroligheder som ved fodboldkampe, demonstrationer eller politiets aktioner i Pusherstreet på Christiania.

Uchristianistisk optræden
I sin procedure hev anklageren Christianias målsætning fra 1971 frem. Nemlig, at opbygge et samfund, hvor hvert enkelt individ frit kan udfolde sig under ansvar over for fællesskabet.

»Denne sag handler ikke om Christiania, men om den gruppe, der ikke er ansvarlig over for fællesskabet. Tiltalte handler i strid med Christianias målsætning«, sagde Elise Eilersen.

Og som dommer Merete Engholm sagde under domsafsigelsen:

»Tiltalte kommer ofte frem, når politiet er tilstede. Det virker til at ”trigge” hendes opførsel. Hendes adfærd er ikke acceptabel. Og det er en skærpende omstændighed, at der er flere gerningsmænd under de mange episoder.«

På grund af den omfattende video-dokumentation kom det ikke bag på kvindens forsvarer, advokat André Rouvillain, at hans klient blev fundet skyldig:

»Stenkastene er alvorlige, og der er en tendens til, at straffen skærpes, når det handler om Christiania. Men jeg synes, det er en for hård straf. Der burde være taget hensyn til det voldsomme skub, hun udsættes for og som kan forklare, hvorfor hun kaster den anden sten og senere opfører sig på den måde, hun nu er dømt for.«

Ifølge det oplyste har kvinden ikke tidligere været dømt for vold.

Hun har i retten kun udtalt, at hun intet husker fra episoderne. Først til sidst, da retten i dag ønskede nogle oplysninger om hendes personlige forhold, ville hun udtale sig. Hun forklarede, at hun er født i Grønland, kom til Danmark i 2000 og har levet af kontanthjælp siden. Hun har et misbrug af alkohol og hash, som hun under varetægtsfængslingen er blevet klar over, at hun behøver hjælp til at komme ud af. Hun ønsker sig også på andre måder et andet liv.

3 Responses “VÆLTET AF POLITI FÅR TO ÅRS UBETINGET FÆNGSEL”

 1. Per Jensen
  12. februar 2019 at 1:17 pm

  @Vildsen – Hun er jo filmet kaste sten. Og truede med at tage en pistol. Så kan du vel ikke sige, at hun ikke er voldelig. Derfor kan hun jo sagtens være flink og rar i situationer, hvor hun ikke er presset.

 2. Vildsen
  8. februar 2019 at 6:26 pm

  Løgn Løgn politi løber fra ansvar og var meget grov mod Dort.
  plus jeg kend hend rigtig godt hun er overhoved ikke voldlig,selvom hun kan hav stor mund og har mener om,,,og mange mange mand er efter hende da hun er jo smuk og grønland ( fordom mod grønland ) men hun har altid afvist dum mand ligesom politi brug magtmisbrug mod hende,,jeg har får nok nu og vil bed alle om hold øje med politi som kan misbrug og husk brug video og andre optage

 3. Steffen Friis
  8. februar 2019 at 3:58 pm

  dansk politi er verdens største drenge røve hvis de ikke er blevet opdaget kan de godt tæve folk men bliver de opdaget og fanget på video lige som Dorte vil nok holde man Dorte dansk politi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From CHRISTIANIA