HØRING OM VEGETARISME I PARLAMENTET
27. november 2009
Europa-parlamentet er ramme for en høring om global opvarming og fødevare-politik den 3. december, hvor blandt andre Sir Paul McCartney skal tale.
Nyhedsbrev nr 40, 2009 fra Europa-parlamentets repræsentation i Danmark, sakset af Mikkel Schou.
Sir Paul McCartney og formanden for det internationale panel om klimaforandringer (IPCC) dr Rejendra K. Pachauri vil opfordre lovgivere og eksperter til at se på, hvad den enkelte borger kan gøre for at bekæmpe klimaforandringer. For eksempel ved at spise mindre kød.
Det sker i Europa-parlamentet torsdag den 3. december i år.
Høringen hedder ”Global opvarmning og fødevarepolitik: Mindre kød = mindre opvarmning.”
En rapport fra FN’s organisation FAO – Husdyrs lange skygge – viste i 2006, at produktion af kød resulterer i mere drivhusgas og forbruger mere vand end en tilsvarende produktion af vegetariske fødevarer.
Nu, kort før klimatopmødet i København i december er høringen i Europa-parlamentet et udtryk for at klimaforandringerne skal imødegås på alle niveauer – især det individuelle, men også lokalt, regionalt, nationalt og på europæisk og verdensplan. Europa-parlamentet vil give sin mening til kende på klimatopmødet.
På høringen den 3. december vil Europa-parlamentets restauranter tilbyde en menu, hvor halvdelen af retterne er vegetariske i modsætning til normalt kun én vegetarisk ret.
Parlamentet forlanger juridisk bindende aftale på topmøde
EP drøftede forberedelserne til klimatopmødet i København i denne uge og vedtog i den forbindelse en resolution.
Heri hedder det, at en ambitiøs klimaaftale i København vil kræve, at både udviklingslande og industrilande skal nedsætte udledningerne af CO2.
MEP’erne mener også, at vejen skal banes for en juridisk bindende aftale i København. Hvis man bliver ved med at udsætte den globale indsats vil de fremtidige generationer ikke være i stand til at kontrollere klimaændringerne, påpeger MEP’erne.
Under debatten sagde Anna Rosbach (Dansk Folkeparti), at hun har et stort juleønske, nemlig at man, når klimakonferencen er forbi, og alle deltagerne er holdt op med at agere administratorer og teknikere, som udelukkende taler om detaljer og kvoter, endelig kan få en politisk debat om, hvad der realistisk og praktisk kan gøres for at forbedre forholdene for vores jord og dens befolkning.
For lukker man øjnene op, ser man jo tydeligt, at hverken USA, Rusland, Kina og mange andre lande kloden rundt realistisk set ikke har klimaet på dagsordenen, men kun frembringer smukke hensigtserklæringer og tomme løfter, konkluderede hun.
I samme forbindelse sagde Dan Jørgensen (Socialdemokraterne), at man fra EU’s side – ud over, at man skal have nogle ambitiøse reduktionsmål – fokuserer på en finansieringsplan. Verdens rige lande skal være med til at betale for at omlægge væksten i verdens fattigste lande.
De skal ikke holdes i fattigdom, men tværtimod fortsætte deres vækst. Denne vækst skal være grøn, den skal bygge på en teknologiforandring, og den skal være bæredygtig. Indtil videre må man desværre sige, at EU med hensyn til finansieringen endnu ikke har været i stand til at lægge de beløb på bordet, som er nødvendige.
Det har desværre ikke været muligt at få opbakning i den brede kreds af statsledere i Europa.
“Men jeg håber meget, at vi får denne opbakning inden København, og vi har travlt,” sluttede Dan Jørgensen.
Redaktionen afsluttet fredag den 27. november 2009 kl. 14.30
Ansvarshavende: Henrik Gerner Hansen
I redaktionen: Nadia Berth & Jens Jensen
Pressekontakt: Jens Jensen 41 19 05 11