Go to ...

22. juli 2024

HASHHANDEL HALVERET OG PUSHERE SKRÆMT


Siden Københavns politi i september 2012 nedsatte en særlig gruppe til at bekæmpe den åbenlyse hashhandel på Christiania, er handlen reduceret med 25 til 50 procent.

Det vurderer lederen af den særlige gruppe, Task Force Pusherstreet, vicepolitiinspektør Torben Svarrer.

»Vi har set et stort fald i handlen, primært efter den 13. marts i år«, siger Torben Svarrer til tvflux.

AF MIKKEL SCHOU

Den dag anholdt politiet 80 personer i Christiania og på resten af Sjælland, som blev sigtet for omfattende og organiseret hashhandel i Pusherstreet.

»Vi hører, at der ikke længere er det samme udbud af varer. Og det er ikke så hyggeligt at gå i Pusherstreet, som nogen synes det har været. Nu er de jo maskerede derude«, siger Torben Svarrer.

»De ved ikke, hvad der har ramt dem, derfor er de blevet paranoide«, siger han om anholdelserne og varetægtsfængslingerne den 13. marts i år.

Selve efterforskningen, der ledte til de mange anholdelser den 13. marts, kan vicepolitiinspektøren ikke fortælle om, før retssagerne mod de varetægtsfængslede starter.  Det sker formentlig først efter sommerferien. Men han fortæller, at efterforskningen fortsætter, og at det vil lede til flere anholdelser.

En kilde i Pusherstreet siger til tvflux, at politiets aktion den 13. marts ganske rigtigt har skræmt pusherne, især fordi de endnu ikke ved, hvad beviserne mod de varetægtsfængslede er. Pusherne forsøger da også nu at sløre hashhandlen på forskellige måder, kunne tvflux konstatere under et besøg. Varerne er ikke længere synlige på afstand, der er hængt camouflage-net op og medarbejderne i boderne er ofte maskeret.

Når politiet kalder hashhandlen i Pusherstreet for organiseret kriminalitet, er det ud fra en simpel definition: Der er mere end to om handlingen og man er villig til at beskytte sine interesser med brug af vold, det er profitmotiveret og der er mistanke om alvorlig kriminalitet.

Ifølge politiet har pusherne ansat vagter, der er villige til at bruge vold mod politiet for at beskytte hashhandlen. Alene i år har der været syv voldsanmeldelser i forbindelse med politiets aktioner. Det skyldes især stenkast.

Stenkast politi 27. feb 14
Sekundet før en betjent rammes af sten i Pusherstreet i februar i år. FOTO: Københavns politi

»Ikke alle og enhver kan få en bod i Pusherstreet. Du skal være en del af det kriminelle netværk«, siger Torben Svarrer.

Kun omkring 30 procent af de anholdte fra boderne i Pusherstreet har bopæl på Christiania, mener politiet.

Det er et ufravigeligt krav fra Christianias side, at den, der langer hashen over disken, har bopæl på fristaden. Det oplyser Christiianias informationskontor, Nyt Forum. Kravet gælder dog ikke vagter og andre medarbejdere i de næsten 30 hashboder.

Dialog med Christiania
Politiet har en god dialog med det, som Torben Svarrer kalder det etablerede Christiania:

»Vi kan patruljere normalt i Christiania, bare vi ikke nærmer os Pusherstreet, men det skal vi også kunne. Det bestræber vi os også for i andre udsatte boligområder.«

Task Force Pusherstreet blev oprettet for at bekæmpe den åbenlyse organiserede hashhandel på Christiania.

»Når vi henter 100 kilo en gang i mellem, bliver det stresset for dem. Men vi skal også have fat i leverandørerne«, siger Torben Svarrer.

Politiet har bemærket, at prisen for hash på gadeplan ikke påvirkes af politiets indsats.

»Det er naivt at tro, at vi kan fjerne hele hashhandlen. Den vil stadig være der. Det vi bekæmper er den åbenlyse handel«, siger Torben Svarrer.

Det er derfor politiet også forsøger at stresse køberne med visitationer i gaderne omkring Christiania. Hvis køberne ikke længere vover at handle i Pusherstreet vil det ramme pusherne, er teorien.

Ifølge Torben Svarrer retter hele indsatsen sig mod at ramme de kriminelle netværk, der tjener penge på hashbrugernes afhængighed af stoffet:

»Vi ser ganske mange unge mennesker, der er afhængige af hash. Og de kommer især fra Københavns omegn og resten af Sjælland. Derfor samarbejder vi også med Københavns kommune og andre myndigheder om at få de unge ud af afhængigheden.«

Tags: ,

More Stories From NYHEDER