Go to ...

29. maj 2024

PUTIN: EU OG RUSLAND MÅ SAMMEN STABILISERE UKRAINE


Ruslands præsident Putin opfordrer i et brev til europæiske ledere til, at Rusland og EU går sammen om at sikre Ukraine økonomisk stabilitet. Men Rusland vijl ikke ensidigt bidrage økonomisk uden EU. Og Ukraines gasregning skal betales.

AF MIKKEL SCHOU

Rusland opfordrer til, at EU, Rusland og Ukraine mødes på ministerniveau for at sikre stabilitet i den ukrainske økonomi. Men Rusland truer samtidig Ukraine med at lukke for levering af naturgas, hvis Ukraines manglende betalinger ikke indhentes, og EU’s manglende vilje kritiseres.

I et åbent brev til europæiske ledere i går beskylder Ruslands præsident Putin EU for at bidrage til Ukraines økonomiske kaos.

putin

Ifølge Putin bidrager EU ikke med andet end hensigtserklæringer, hvorimod Rusland i flere år har støttet Ukraines økonomi ved at levere billigenaturgas.

Ukraine har siden august sidste år ikke betalt regelmæssigt for leverance af russisk naturgas. Ifølge Putin skylder Ukraine nu 11 milliarder kroner for leveret gas.

Det er den russiske opfattelse, at EU bidrager til kaos i Ukraines økonomi. Putin skriver i sit åbne brev, at EU køber råstoffer i Ukraine og sælger forarbejdede varer tilbage. Det alene giver Ukraine et underskud på handel med udlandet på 10 milliarder dollar om året.

Rusland har derimod med aftalen om levering af naturgas fra 2009 solgt Ukraine naturgas med rabat svarende til 35 milliarder dollar. Det var ifølge Putin målet, at sikre Ukraines økonomi og redde job i Ukraine.

Den oprindelige aftale mellem Rusland og Ukraine fra 2009 indeholder en klausul om, at Rusland kan forlange forudbetaling for levering af gas, hvis Ukraine ikke overholder sine forpligtelser.

Præsident Putin medgiver, at det er en hård metode, som også kan ramme leverancer til Europa gennem Ukraine. Men Rusland ser ingen anden vej, når EU har udelukket Rusland fra forhandlinger om Ukraine.

Rusland vil, ifølge Putin, heller ikke længere ensidigt støtte Ukraine økonomisk med billig gas, når EU ikke støtter Ukraine økonomisk, men tværtimod har et milliardstort overskud på handel med Ukraine.

FOTO: DET RUSSISKE PRÆSIDENTKONTOR

 

 

Tags: , ,

More Stories From NYHEDER