Go to ...

27. februar 2024

EU ER FOR LANGT VÆK FRA BORGERNE


EU er kommet for langt væk fra folk. Det er forfatter Hjalte Tins oplevelse efter tre måneders rejse i Europa, hvor han undersøgte den udbredte folkelige EU-skepsis. Hjalte Tin har talt med både politikere og vælgere og mener nu, at EU’s største udfordring er at ændre borgernes EU-skepsis.

epNyhedsbrev nr. 15, 2014 fra EPs repræsentation i Danmark

Når Hjalte Tin den 28. april skal tale på Europakonferencen i København, vil han fortælle om sin rejse rundt i Europa og sine oplevelser og møder med mennesker i de lande, han har besøgt gennem de sidste 3 måneder.

Men det er ikke en almindelig rejsebeskrivelse, der er tale om. I de lande, Hjalte Tin har besøgt, er der euroskeptiske partier, som i øjeblikket er i fremgang og står til et godt Europa-Parlamentsvalg i slutningen af maj måned.

Det drejer sig om De Sande Finner i Finland, Alternative für Deutschland i Tyskland, Jobbik i Ungarn, Gyldent Daggry i Grækenland, Frihedspartiet i Holland, UKIP i Storbritannien, de Catalonske Venstrerepublikanere i Catalonien samt Dansk Folkeparti.

hjaltetin
Hjalte Tin fra en tidligere rejse. FOTO: Brason.dk

Hjalte Tin har talt med centrale politikere, lokalpolitikere og vælgere i de byer, hvor partierne har opnået den største vælgertilslutning. De euroskeptiske partier kommer fra både højre og venstrefløjen, men fælles for dem er, at de er utilfredse med de store, etablerede partiers håndtering af Europas sociale problemer og ikke mener, at de i tilstrækkelig grad kan beskytte de nationale identiteter og interesser.

Nationalismen står stærkt i disse lande, og EU opfattes af mange som noget fjernt og fremmed, der står i modsætning til nationalstaten. De euroskeptiske partier er ikke modstandere af Europa, men de vil være sikre på, at deres nationale identitet ikke undermineres eller modarbejdes.

FLERE NYHEDER FRA EUROPA-PARLAMENTET

En vigtig udfordring for EU er derfor at lytte til denne kritik og så arbejde for at komme tættere på sine borgere, forklarer Hjalte Tin. EU kan også beskytte nationaliteter og udgøre en mulighed for, at mindretal kan komme til orde på europæisk plan, hvor de ikke har samme muligheder på nationalt plan.

Det er for eksempel opfattelsen hos nogle af de bevægelser og strømninger, der kæmper for større selvstændighed, herunder det relativt udbredte skotske ønske om uafhængighed fra Storbritannien og Cataloniens kamp for at blive uafhængigt af Spanien.

I den forbindelse har EU en mulighed for at udvikle sig og blive mere nærværende for sine forskellige befolkninger. Det kræver dog, at staterne fremover i højere grad vil se på det større perspektiv i det europæiske samarbejde, frem for at fokusere for snævert på nationale interesser.

Du kan høre mere om Hjalte Tins oplevelser, når han taler på Europakonferencen den 28. april.

Redaktionen afsluttet torsdag den 17. april 2014, kl. 14:00

Ansvarshavende: Anne Mette Vestergaard
I redaktionen: Jens Jensen og Lea Kahlke Hansen
Pressekontakt: Jens Jensen 41 19 05 11

Tags:

More Stories From EU