Go to ...

29. maj 2024

COMPUTER-NEDBRUD FORSINKER TVFLUX


TVflux ventede seks timer ved grænsen til Rusland, fordi det russiske computersystem efter sigende var brudt ned. Et par fra Finland nåede ikke frem til en aftale med en læge.

AF MIKKEL SCHOU

TVflux’s seniorkorrespondent valgte en fashionabel restaurant i den sidste finske by inden grænsen til Rusland i går. Byen hed Hamina, men lignede en svensk by med røde landlige træbygninger i udkanten, og vejkortet afslørede da også, at byen tidligere har heddet Frederikshamn.

Restauranten hed Kamu og bød som det første på en noget nær von-Triersk oplevelse. To af medarbejderne havde Downs-syndrom. Men det var faktisk ikke spor uhyyyyggeligt. De to vimsede rundt og dækkede borde og ryddede af. Ifølge en anden medarbejder var der tale om en privat restaurant, der ønskede at give handicappede mulighed for at have et arbejde.

Ved grænsen til Rusland hobede bilerne sig op i højre side. Russisk-indregistrerede biler kørte uden om de udenlandske og strøg over grænsen.

”Det er helt normalt. Også at vi kan vente i tre timer”, fortalte Dmitri. Han voksede op i Sovjetunionen lige på den anden side af den finske grænse i Karelen. I begyndelsen af 1990’erne tilbød den finske stat, at borgere med finske aner i Rusland kunne få finsk statsborgerskab. Dmitri sagde ja tak og bosatte sig i Finland.

I dag skulle han med sin finske kone til byen Vyborg på den russiske side.

1 viborg 1
Plakat fra forårets fejring af 2. verdenskrigs afslutning

”Vi har en aftale med en læge i byen. Han skal skrive en recept på noget medicin til min kone, som vi så flyver til Prag og køber. Det er meget billigere end i Finland”, siger han.

Efter fire timer er han ved at give op.

”Vi når ikke til lægen”, siger han.

TVflux foreslår ham at gå hen og spørge den russiske grænsevagt om han ikke kan springe køen over.

Han kommer tilbage og har fået lov til at køre frem.

1 lenin
Lenin på plads i Vyborg

Men TVflux møder Dmitri ved den egentlige grænsestation, hvor han ikke er nået videre.

Efter seks timers venten og flere forsøg på korrekt at udfylde toldpapirerne (de var nu flinke nok, de toldere) kunne TVflux køre over grænsen til Rusland. Men da var klokken allerede 22 og Vyborg en times kørsel væk.

TVflux valgte derfor at overnatte ved grænsestationen i den medbragte Volvo autocamper.

Næste morgen gik det mod Vyborg, hvor det lykkedes at finde et hotel på en passende adresse: Prospekt Lenina.

2 viborg 2
Almindelige mennesker på gaden

TVflux har allerede konstateret, at prisniveauet er anderledes i Rusland. Et simkort koster for eksempel ti kroner inklusive et par timers taletid (hvis TVflux har forstået det rigtigt). Menneskene på gaden ser helt almindelige ud. Det eneste, der indtil videre har stukket ud, er voldsomme plakater på banegården i Vyborg, der forklarer om og advarer mod terror.””

Tags:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER