Go to ...

22. juli 2024

HASH-BILIST IGEN DØMT PÅ TYNDT GRUNDLAG


Advokat Knud Foldschack forsøgte at få sin klient frifundet for at have kørt med for meget THC i blodet. Advokaten mente, at klienten ikke havde været til fare i trafikken og at loven ikke er baseret på et videnskabeligt grundlag. Men dommeren mente, at så længe nultolerancegrænsen var overskredet, så var bilisten skyldig.

AF MIKKEL SCHOU

Advokat Knud Foldschack sammenligner dagens dom med de såkaldte knivsager, hvor folk fik fængselsstraf for at bære en kniv, uanset under hvilke omstændigheder det foregik:

»Dommen viser, at nu må Folketinget løse det her problem. Vi kunne bevise, at bilisten ikke var til fare i trafikken og at der ikke er noget videnskabeligt grundlag for loven. Dommen viser, at det er loven, der er forkert. Dommeren mente ikke, at han kunne dømme anderledes, selvom vores beviser sagde det modsatte.«

Foldschacks klient blev for to år siden taget i politiets kontrol. En efterfølgende blodprøve viste, at manden havde 0,0062 mg THC/kg blod. Den lovlige grænse er 0,001.

Advokaten forsøgte at overbevise retten om, at den meget lille overskridelse af nulgrænsen ikke havde indflydelse på mandens kørsel.

Manden selv hævder, at det var fire dage siden, at han senest havde røget en joint. Han havde dog også socialt arbejde med unge på Christiania, hvor han var udsat for passiv rygning.

Flere spørgsmål i sagen blev sendt til Retslægerådet, der blandt andet svarede, at det ikke er til at sige, hvor længe efter indtagelse af hash, der skal gå, før man lovligt kan køre bil.

Men Retslægerådet antager også, at den mængde hash, bilisten havde i blodet, ikke kan ANTAGES at være kommet efter hashrygning fire dage tidligere. Selv hvis man medregner risikoen for passiv rygning, ANTAGER Retslægerådet, at bilisten må have røget tættere på gerningstidspunktet.

Derfor tilsidesætter retten bilistens forklaring om, hvornår han senest havde røget. Og konkluderer, at det må have været klart for bilisten, at han under kørslen var over nulgrænsen.

Knud Foldschack 1
Knud Foldschack efter det sidste møde i Københavns byret

Advokat Knud Foldschack argumenterede i retten for, at loven var umulig at forholde sig til.

»Hvis en bilist virkelig ønsker at forstå loven, så kan man vil ikke komme det nærmere end at læse forarbejdet til loven. Og her står der, at der bare skal gå fem timer efter indtagelse af hash, før man er under nulgrænsen«, sagde han.

»Men hvis man spørger Retslægerådet, så kan de ikke svare på det. Sundhedsstyrelsen siger, at der kan gå et par dage. Så bilisten har jo reelt ikke noget at rette sig efter«, sagde Knud Foldschack i retten.

Desuden er de fleste eksperter enige om, at en hashrus varer mellem tre og seks timer.

Lige meget hjalp det. Bilisten fik en bøde på 4.500 kroner og fik frakendt kørekortet i tre år.

Advokat Knud Foldschack råder sin klient til at anke dommen til Østre Landsret.

Knivloven blev først ændret, da Højesteret havde set på den.

Tags: ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER