Go to ...

28. februar 2024

ANKLAGER: TILTALTE ER FANATISK


Talsmanden for foreningen Oprør, Patrick Mac Manus, skal et og et halvt år i fængsel, hvis det står til anklageren.

Mac Manus er tiltalt for at yde finansiel støtte til terrorbevægelser. Under proceduren i sagen mod ham i dag i Københavns byret omtalte anklageren den tiltalte som fanatisk og revolutionsromantiker.

Forsvareren afviste derimod, at der var indsamlet eller overført nogle penge til terrorbevægelser.

Der falder dom i sagen den 15. marts 2010 klokken 8.30.

Af Mikkel Schou

Anklager og forsvarer skulle i dag procedere i sagen mod Oprørs talsmand, Patrick Mac Manus i Københavns byret.

Mac Manus er tiltalt for at overføre penge til FARC i Columbia og PFLP i Palæstina. To bevægelser, der begge står på EU’s terrorlister. Han er også tiltalt for at opfordre omkring 300 foreninger og sammenslutninger i Europa til at gøre det samme.

»Tiltalte har en fanatisk opfattelse af konflikten i Columbia og Palæstina«, sagde anklageren, Jakob Buch-Jepsen.

»Man er forblændet af fanatisme, hvis man ikke betragter PFLP og FARC som terrorgrupper«, sagde han.

Men det er ifølge forsvareren, Thorkild Høyer, tvivlsomt. De to grupper kan nemlig lige så godt betragtes som parter i en væbnet konflikt. PFLP mod Israel som en besættelsemagt. Og FARC kontroller 40 procent af Columbia, og er derfor ifølge Geneve-konventionen at betragte som en væbnet magt.

Tidligere domme
Der er i Danmark kun faldet en dom, der kan bruges til sammenligning med sagen mod Oprør, nemlig sagen mod Fighters and Lovers. Den endte i Højesteret, hvor Østre Landsrets domme blev gjort betingede. Københavns byret havde frikendt de tiltalte.

Højesteret lagde vægt på, at PFLP og FARC, som sagen også den gang drejede sig om, er terrorbevægelser, fordi de har dræbt civile.

Men det mente Thorkild Høyer ikke, at retten i dag skulle tage hensyn til. Retten måtte selvstændigt vurdere, om der er tale om terrorbevægelser.

Indsamling var pr-stunt
Ved sagens begyndelse i december sidste år hævdede den tiltalte Mac Manus, at annoncerede indsamlinger og overførsler til PFLP og FARC var bluff. Der var tale om, at få mediernes opmærksomhed omkring terrorlovene, der uretmæssigt forhindrer støtte til oprørsbevægelser. Det var i alt fald foreningen Oprørs opfattelse.

»Det er en desperat påstand, at der er tale om satire og pr-stunt. Hvorfor har man ellers ikke meldt det ud tidligere, når nu der blev rejst tiltale i 2006«, spurgte anklageren. Sagen var berammet i 2007 og 2008 uden, at forsvareren den gang påstod, at der var tale om pr-stunt. Sagen blev udsat første gang på grund af sygdom og anden gang for at afvente sagen mod Fighters and Lovers.

Så anklageren mente, at Mac Manus havde fået kolde fødder, da han så, at medlemmer af Fighters and Lovers blev dømt for at overføre penge til PFLP og FARC.

Det fik han ikke svar på af forsvareren, der til gengæld kunne påvise, at politiet ikke har noget bevis for at pengene er hverken indsamlet eller overført til udlandet.

I forbindelse med det påståede mediestunt offentliggjorde Oprør et foto, der tilsyneladende forestiller medlemmer af FARC med en Irma-pose fuld af amerikanske dollars. Men det er et manipuleret foto, hævdede forsvareren.

»Hvorfor har forsvareren så ikke fået indkaldt den person, der har manipuleret det foto som vidne?« spurgte anklageren.

Forsvareren svarede, at enten vidste man ikke, hvem det var. Eller også ønskede vedkommende ikke at blive inddraget i sagen.

Utroværdigheder
Sagen er præget af, at tiltalen bygger på udtalelser og pressemeddelelser om, at foreningen Oprør har overført penge til PFLP og FARC uden, at politiet kan bevise, at det er sket. Men fra forsvarets side indgår også elementer og påstande, der umiddelbart virker utroværdige, som anklageren under proceduren fremhævede.

For eksempel, at en offentliggjort takkeskrivelse fra FARC skulle være oversat fra spansk til dansk af et centralt medlem af Oprør. Men uden at oversætteren vidste, at der var tale om en skrivelse, der var forfattet af Mac Manus som led i mediestuntet. MacManus påstår nemlig, at det var et brev, som Oprør selv fabrikerede.

Politiet har kun tiltalt Mac Manus ud af Oprørs kerne på omkring 30 personer, herunder mindst tre andre talspersoner. Anklageren mener ikke, at andre i Oprør har været lige så involverede som MacManus. Det fremstår som en lidt tvivlsom opfattelse, hvilket forsvareren også bemærkede, da han hævdede, at man lige så godt kunne have tiltalt alle foreningens medlemmer.

Dom
Anklageren fremførte, at den tiltalte burde idømmes mindst et års fængsel for at indsamle og overføre penge til terrorbevægelser. Og et år for at opfordre andre organisationer til at gøre det samme. I alt et år og seks måneders ubetinget fængsel, da der gives rabat i domme over flere lovovertrædelser.

Forsvareren mente, at tiltalte skulle frifindes, fordi pengene ikke var indsamlet eller overført. Tiltalte kunne muligvis dømmes for at give 20 kroner til støtte for PFLP og FARC ved en fest, som Oprør kaldte forbudt, fordi det var en støttefest for de to bevægelser. Musikeren Tobias Trier aflyste angiveligt sin optræden ved festen, fordi der kunne være tvivl om lovligheden af en støttefest til fordel for de to bevægelser.

Dommer Helle Hastrup og to domsmænd skal nu finde hoved og hale i sagen. Der afsiges dom mandag den 15. marts 2010 klokken 8.30.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From Terror