Go to ...

22. juli 2024

NY FIGUR I PUSHERSTREET


Politiet har tidligere arbejdet med tre typer i den ulovlige hashhandel på Christiania. Nu forsøger en anklager at introducere en ny figur: Pegeren.

Af MIKKEL SCHOU

Siden 2004 har Københavns politi og Task Force Pusherstreet (TFP) inddelt de medvirkende i hashhandelen på Christiania i kategorier: Sælgeren, der står i boden og rækker varerne over disken. Løberen, der skal stikke af med varer og penge, hvis politiet dukker op. Og Vagten, som kan være placeret i nærheden af Pusherstreet, og hvis opgave det er at alarmere om politiets ankomst.

I en sag, hvor der falder dom tirsdag i næste uge, har anklageren introduceret en ny figur, som man kan kalde Pegeren.

Under sin procedure i går i Københavns byret beskrev politianklager Kenn Jørgensen i drømmende vendinger, hvordan personer i Pusherstreet har til opgave at lede potentielle kunder hen til en bestemt hashbod. Anklagerens beskrivelse svarede til en markedsplads i Mellemøsten, hvor kunderne kan blive hevet i armen og vist vej til varerne.

SAGENS DOMMER MANIPULERER

I sagen er en kameramand fra Christianias Dokumentargruppe (CADOK) tiltalt for netop at lede en kunde frem til en bod og dermed være skyldig i medvirken til hashhandel.

»Tiltalte er en af dem, der hijacker kunder. Det er en helt normal aktivitet, når man driver en forretning, at man forsøger at lokke kunder til«, sagde anklageren blandt andet.

Hele tiltalen mod kameramanden bygger på en enkelt politimands forklaring. I retten talte to af hans kolleger imod hans forklaring, og derved kom betjentene til at underbygge den tiltaltes egen forklaring.

Men Københavns politis TFP har aldrig tidligere i sager mod hashhandlen på Christiania anholdt personer for at have den funktion, som den nu tiltalte tilskrives. TFP er nu nedlagt og indgår i en anden organisering hos Københavns politi.

Den daværende leder af TFP, politiinspektør Torben Granat Svarrer, er ikke stødt på Pegeren før:

»Det er ikke et begreb, jeg mindes, at vi har brugt før. Vi har ikke set nogen gå rundt og kapre kunder i Pusherstreet. Men det er også tre år siden, at jeg har haft med Pusherstreet at gøre«, siger Torben Granat Svarrer til TVflux.

Advokat Hugo Steinmetz har gennem årene været forsvarer for adskillige personer i forbindelse med Pusherstreet. Han er heller ikke stødt på Pegeren før:

»Det lyder som en voldsom udvidelse af begrebet om medvirken. Det kunne jo lige så godt være en tilfældig turist, der peger på en bod, som så bliver tiltalt for hashhandel«, siger Hugo Steinmetz.

I sagen er tre tiltalt for deres forskellige roller: Sælger, Vagt og Peger. Pegerens forsvarer Gitte Juul Jensen ønsker ikke at udtale sig, førend der er faldet dom. Men en af sagens andre forsvarer, advokat Jacob Kiil, der også i den seneste tid har ført andre sager omkring Pusherstreet siger:

»Jeg er aldrig før stødt på den kategori af personer i de sager.«

Politianklageren selv, Kenn Jørgensen, erkender over for TVflux, at det er længe siden, at han har haft den slags sager:

»Jeg er udlånt til Københavns politi fra Nordsjællands politi. Jeg har ikke beskæftiget mig med Pusherstreet i nyere tid.«

Om den aktuelle sag siger Kenn Jørgensen:
»Det kan godt være, at Pegeren er et nyt begreb i de her sager. Men jeg konstaterer, at der var én, der viste vej hen til boden.«

I forsvarskredse har man gennem flere år talt om, at dommerstanden ved Københavns byret er kede og trætte af de mange sager fra Pusherstreet, som, formoder man, tager tid fra vigtigere retssager. Det kan måske forklare, at dommerne gennem en årrække har benyttet sig af at være meget fleksible over for politiets bevismateriale og dømme så hårdt som muligt i et forsøg på at komme lovovertrædelserne i Christiania til livs.

På tirsdag får den første Peger fra Pusherstreet sin dom.

Foto: Pusherstreet, arkiv

Tags:

3 Responses “NY FIGUR I PUSHERSTREET”

 1. Maj-Britt Svane
  11. november 2017 at 6:41 pm

  En person spørger en person om vej.
  Personen peger så på en 3 person og siger,
  Tror du skal prøve og spørge ham/hende
  der står der over og peger på personen
  Og så er helved løs i laksegade

 2. Jeff Spark
  4. november 2017 at 7:56 am

  Alle jeg kender + mig selv fatter ikke hvad der sker med den danske regering og politiet bliver mere og mere til grin !!!
  det er så synd det skal være på den her måde!… jeg ryger ikke hash, men der er mange der gør og har brug for og gøre det …
  hvorfor skal vi hade hinanden? livet handler om og har det fedt!
  kh Jeff fra århus

 3. gert lustrup
  3. november 2017 at 5:42 pm

  jeg må indrømme at jeg syntes at det er til grin alt det der at bruge så meget politi på nogle folk der gerne lige vil ryge pibe hash alle ved jo godt at det bare bliver flyttet rundt omkring jeg har røget hash i 27 år er nu stoppet og har ikke rørt det i knap 8 år men jeg ved sku da at i hver en lille by man kommer kan man altid finde noget at ryge på jeg mener at der er ret mange ting politiet kan bruge deres tid på i stedet på at jage nogle som er komplet lige glade med at blive fanget de kommer tilbage lige meget hvad og der er en ny lige omkring hjørnet til at tage hans plads i mellem tiden brug nu tiden til noget fornuftigt kære politi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From CHRISTIANIA