Go to ...

23. februar 2024

TALSMAND FRYGTER UDLEVERING TIL COLUMBIA


Foreningen Oprør’s talsmand er tiltalt for at overføre penge til FARC, den columbianske oprørsbevægelse.

patrick mac manus

Talsmand Patrick Mac Manus

En ny aftale mellem Colombia og EU kan ende med, at talsmanden efter dom udleveres til Colombia. Eller at hele sagen overgives til Colombia, hvis der kommer krav om udlevering.

Af Mikkel Schou

FARC, den columbianske oprørsbevægelse, er på terrorlisten i internationale organer.

Derfor står Oprør’s talsmand, Patrick Mac Manus, tiltalt for at støtte en terrorbevægelse.

Foreningen Oprør har nemlig ifølge politiet overført 50.000 kroner fra indsamling til FARC og 50.000 til det palæstinensiske PFLP, som også figurerer på terrorlister.

Anklageren går efter at få dømt talsmanden, fordi han også offentligt har opfordret andre foreninger til at støtte FARC og PFLP økonomisk.

Han er altså tiltalt for både at støtte PFLP og FARC og opfordre andre til at gøre det samme.

Nu er en ny aftale undervejs mellem Columbia og EU, der tillader Europol at udveksle oplysninger om borgere i EU.

“Jeg er da bange for, at Columbia kræver mig udleveret, hvis jeg bliver dømt i Danmark. Eller at Danmark vælger, at lade Colombia køre sagen efter udlevering”, siger Patrick Mac Manus til tvflux.

Den første dansker blev fornylig som den første nogensinde udleveret til retsforfølgelse uden for EU. Det drejede sig om en sigtelse for handel med narkotika i USA.

Sagen mod Patrick Mac Manus har været flere år undervejs, men er hele tiden blevet udsat for at afvente en afgørelse i en lignende sag mod Fighters and Lovers.

Den endte med betingede domme i Højesteret.

Også Fighters and Lovers samlede penge ind til FARC og det palæstinensiske PFLP, men nåede aldrig at få sendt pengene afsted.

Det gjorde Oprør, ifølge politiet, derimod. Og derfor vil Københavns byret formentlig se strengere på Oprør end Fighters and Lovers, der blev frikendt i Københavns byret, men dømt i Østre Landsret.

Sagen mod Mac Manus startede i 2006.

Ingen retssikkerhed i Columbia
Om den kommende aftale mellem EU og Columbia skriver dagbladet Arbejderen:

En særlig FN-udsending – eksperten Margaret Sekaggya – konkluderede for nyligt, at menneskeretsaktivister er ofre for alvorlige overgreb i Colombias retssystem: Drab, tortur, trusler og falske anklager – alt sammen fordi de forsvarer menneskerettighederne, konkluderer FN.

Ifølge organisationen ‘Human Rights First’ er fire menneskeretsaktivister lige nu i fængsel på falske anklager og adskillige andre udsat for uretfærdige retssager. Det er voldsomme metoder, (justitsminister) Brian Mikkelsens nye venner gør sig skyldige i.

200 organisationer fra 20 lande kører i øjeblikket en kampagne, der kræver, at Colombia stopper denne forfølgelse af politiske modstandere og misbrug af sin efterretningstjeneste.

Fagforbund i USA kæmper for at stoppe en handelsaftale med landet med baggrund i de mange politiske mord og det korrupte retsvæsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From Terror