Go to ...

29. maj 2024

ROJ-ANKESAG PRÆGES AF STRID


20.02.13   Der er næppe gået en retsdag i ankesagen mod den kurdiske tv-station ROJ-TV, uden at forsvarere og anklagere har brugt hårde ord mod hinanden.

Ankesagen startede den 29. oktober sidste år og varer frem til juni i år.

Af MIKKEL SCHOU

På dagens retsmøde i ankesagen mod ROJ-TV kom forsvarer Bjørn Elmquist og anklager Anders Riisager igen op at skændes. Ankesagen startede i oktober og dagens retsmøde var det 13. i sagen.

Denne gang var det under afhøring af direktøren i ROJ-TV Imdat Yilmaz, at tingene spidsede til. Anklageren spurgte Yilmaz, hvorfor han havde gemt en nytårshilsen, der var sendt til hans mobiltelefon som sms. Hilsenen indeholdt ordet PKK.

»Jeg har ikke gemt den. Jeg har bare ikke slettet den«, svarede Yilmaz.

»Ja, du har altså gemt den«, sagde Anders Riisager.

Den dialog kørte et par gange, indtil Elmquist brød ind og sagde, at der altså var forskel på at gemme en sms og undlade at slette den. Det skændtes forsvareren så med anklageren om et stykke tid. Indtil retsformanden brød ind og sagde, at Elmquist havde ret.

Anklagerens fordele
Den hårde tone mellem forsvarer og anklagerne startede allerede i Københavns byret, hvor ROJ-TV i januar i år blev dømt for at propagandere for selvstændighedsbevægelsen PKK, der blandt andet er på EU’s terrorliste.

Forsvareren, advokat Bjørn Elmquist, anmodede Københavns byret om at få beskikket en advokat mere til sagen, som han opfattede som meget omfattende. Han argumenterede også med, at anklagemyndigheden mødte med to anklagere og en politimand til at tage sig af det tekniske, herunder fremvisning af klip fra ROJ-TV’s udsendelser.

Under ankesagen i Østre Landsret har ROJ-TV fået lov til at møde med to advokater, Steen Beck og Bjørn Elmquist.

De to forsvarere er nærmest på hvert eneste retsmøde i ordkamp med anklagerne.

I dag protesterede Elmquist over, at anklager Jakob Buch-Jepsen inddrog overvågning af et kurdisk møde sidste år. Mødet var videoovervåget og retten kunne i dag se, at der i mødelokalet var hængt billeder af PKK’s tidligere leder Öcelan og PKK flag op. Der blev også afspillet taler fra mødet.

Elmquist protesterede fordi materialet indgik i sagen mod en række kurdere, der sidste år blev sigtet og varetægtsfængslet for at samle penge ind til ROJ-TV. Påstanden er, at da ROJ-TV er dømt for at propagandere for PKK, der anses for at være en terrororganisation, så er det ulovligt at samle penge ind til ROJ-TV.

Men Elmquists protest gik på, at det materiale, som anklageren fremlagde, indtil videre kun var blevet vist for lukkede døre i Københavns byret. Elmquist er også forsvarer for nogle af de sigtede kurdere i den sag, og han har tavshedspligt i forhold til oplysninger fra den sag. Derfor, mente Elmquist, var det urimeligt, at anklageren brugte materiale, som forsvaret ikke måtte bruge.

Retten tillod, at senioranklager Jakob Buch-Jepsen refererede enkelte sætninger fra det kurdiske møde. Foto fra overvågningen af mødet viste, at flere af de sigtede kurdere var tilstede på mødet.

Jakob Buch-Jepsen omtalte konsekvent de sigtede som dem fra den store terrorfinansieringssag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From ROJ TV