Go to ...

30. november 2023

POLITI: FEM GRAM HASH OG EN JOINT PR KUNDE


I den stort anlagte sag mod hash-handlen i Pusherstreet er 77 personer tiltalt. De er fordelt på seks sager. Og i dag startede sag 3 med 16 tiltalte. De er ifølge politiet knyttet til Bod 1 og 2, der ligger op ad fristadens bageri.

Da politiet i 2003 efterforskede hash-handelen på Christiania, endte det med, at 37 personer i blev idømt fængselsstraffe for at medvirke i det ulovlige salg af hash.

Af MIKKEL SCHOU

Men i 2013 måtte politiet konstatere, at handlen med hash i Christiania var helt upåvirket af aktionen i 2003. Modstanden mod politiets indsats, for eksempel stenkast, var derimod blevet intensiveret. Derfor blev det i Københavns politi besluttet at gennemføre en ny efterforskning. Dens målsætning var, at hashhandelen på Christiania skulle være mindre dominerende.

I 2003 bestod en stor del af bevismaterialet i video-overvågning fra kameraer, der var fast installeret i og uden for Pusherstreet.

1 woodstock
Nattestemning foran værtshus Woodstock i Pusherstreet

»Pusherne havde lært af erfaringerne fra efterforskningen i 2003, så det var blevet vanskeligere i 2013 at installere faste kameraer. Der var blandt andet sat sløringsnet op og boderne indrettet på en anden måde«, fortalte senioranklager Laura Birch i retten i dag.

»Desuden er Christiania et beskyttet og lukket område, hvor politiet kun kan komme i store styrker«, forklarede Laura Birch.

Derfor kom hovedvægten af efterforskningen fra september 2013 til marts 2014 til at bestå af politiagenter, der blev sent ind i Pusherstreet med skjult kamera. Her skulle de købe hash i udvalgte boder, mens det skjulte kamera snurrede. På grund af risiko for liv og sikkerhed måtte agenterne kun opholde sig i Pusherstreet i maksimalt ti minutter.

»Agenterne observerede personer i boderne og personer, de mødte på vej til og fra Pusherstreet. Nogle af observationerne er ”side-observationer”. Det er observationer, hvor agenten ser i en anden retning end kameraet, og derfor er der ikke video-dokumentation for de observationer«, berettede Laura Birch.

GAZA-STRIBEN OVERVÅGET
Politiet havde et stationært kamera installeret i en lejlighed uden for Christiania. Det pegede ned mod den forreste bod i Pusherstreet. Efter nogle måneder var der indbrud i lejligheden, hvor udstyret blev ødelagt.

»Den overvågning ophørte, da den blev afsløret«, sagde Laura Birch.

Også en række boder, der af både anklager og de handlende kaldes ”Gaza-striben” var overvåget af et stationært kamera. Men det kamera skulle først og fremmest give et billede af omsætningen.

For at anslå en gennemsnitlig handel blev køberne overvåget i ”Gaza-striben” og efterfølgende visiteret af politiet, når de forlad Christiania med deres indkøb i lommen. Gennem et helt år blev 2.000 personer, der havde handlet til eget forbrug, stoppet.

På baggrund af de rutinemæssige visitationer nåede politiet frem til, at en gennemsnitlig handel er på fem gram hash og en joint.

ORGANISERET KRIMINALITET
Det er politiets påstand, og det som anklageren skal overbevise retten om, at hash-handlen på Christiania er organiseret. Det giver som udgangspunkt en hårdere straf, end hvis der er tale om individer, der begår hver deres forbrydelse.

Politiet har derfor brugt hemmelige ransagninger, aflytninger og overvågning for at afdække, hvordan hash-boderne styres, og hvordan de er organiseret. Under politiets operative indsatser er der desuden fundet regnskaber, der fortæller om mængder og priser på solgt hash.

Politiet mener, at der har været en fast bemanding i boderne, selvom personerne har haft forskellige roller. Der har overordnet været tale om sælgere og bodmedarbejdere. De sidste skulle skaffe mad til sælger, rydde op og være klar til at flygte med penge og hash, hvis politiet nærmede sig.

Politiet observerede også, at der hver tredje lørdag var aktionsdag på Christiania. For Pusherstreet betød det, at kun enkelte boder havde åbent fra 10 til 18. Det mente anklageren, var et af beviserne for, at sælgerne i Pusherstreet indbyrdes aftalte, hvordan handlen skulle foregå. Og dermed at den er organiseret.

En af de tiltalte i denne sag har ifølge politiet haft en overordnet rolle i hashhandlen. Det blev han også dømt for at have i forlængelse af politiets efterforskning i 2003. I denne omgang mener politiet, at der er solgt mindst et kilo hash om dagen i Bod 1 og 2.

Senioranklager Laura Birch fortalte retten i dag, at hun vil forsøge at få de tiltalte dømt for i fællesskab at være ansvarlig for handlen med hash på Christiania. Hun henviste i sin begrundelse til Straffelovens paragraf 23: Den enkelte er ansvarlig for andres handling, hvis handlingen er som man burde forvente.

Efter senioranklagerens åbning af sagen gjorde flere af forsvarerne indsigelse. De mente blandt andet, at politiets måde at beregne, hvor meget hash, der var solgt, var for usikker. En mente, at netop i narkosager kan man ikke gøre andre ansvarlig for, hvad en enkelt har gjort. Der blev også protesteret mod, at politiet mente, at de tiltalte havde haft noget med hashhandlen at gøre, blot fordi de var blevet observeret i Pusherstreet.

Sagen ventes at være afsluttet midt i marts næster år. Der er planlagt 48 retsmøder i sagen.

Tags: ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER