Go to ...

14. juli 2024

HASH-BOD FJERNET EFTER TV-UDSENDELSE


Det hvirvlede en del støv op på Christiania, da en pusher i et tv-program på DR2 fortalte om hash-handelen i Pusherstreet. Dagen efter var mandens hash-bod fjernet. Og christianitter frygter konsekvenser af mandens åbenmundethed.

En analyse af MIKKEL SCHOU

Onsdag aften viste DR2 en udsendelse om Pusherstreet. Den mest centrale person i udsendelsen var en pusher og hans medhjælper. Pusheren, der var maskeret, svarede blandt andet på en række spørgsmål om hash-handelen i Pusherstreet.

Pusheren bekræftede blandt andet den formodede omsætning af hash, der svarer til en milliard kroner om året. På spørgsmålet om hash-handelen var organiseret sagde manden, at det ikke var mere organiseret end, at han havde en medhjælper.

Begge dele, omfanget af hash-handelen og hvorvidt Pusherstreet er organiseret, er væsentlige spørgsmål i den retssag, der netop er startet mod 77 tiltalte. De er alle tiltalt for at deltage i hash-handelen på Christiania.

Den første reaktion på DR2s udsendelse kunne ses tidligt torsdag. Her havde ukendte gerningsmænd fjernet mandens bod i Pusherstreet. På muren, som boden havde stået op af, var skrevet ord som: Stikker.

Ifølge forskellige kilder på Christiania blev boden fjernet af personale fra Pusherstreet, der mener, at mandens udtalelser på TV vil skade de 77 tiltalte i Københavns byret, der stort set har valgt ikke at udtale sig, hverken til politiet eller nu i retten.

Reaktionen fra de endnu ikke anholdte i Pusherstreet er ganske naturlig, men formentlig uden saglig begrundelse. Anklageren kan ikke som bevis eller dokumentation bruge, hvad en tilfældig person udtaler til TV. Anklageren kan eventuelt forsøge at bringe personen ind som vidne i sagen, men ikke tvinge ham til at udtale sig, da det vil inkriminere ham selv.

1 hashbod
Her stod den famøse hashbod. De obskønne mishagsytringer blev overmalet i løbet af dagen.

Men opstandelsen var ikke meget mindre blandt de øvrige christianitter. Pusheren på TV påstod nemlig også, at pusherne indbetalte til en aktionskasse, hvorfra pengene gik til at finansiere opgaver, som ellers påhviler fællesskabet. Han nævnte blandt andet kloakering, vejbelægning og istandsættelse af børnehaver på Christiania.

Ifølge tilgængelige kilder på Christiania findes der ganske rigtigt en aktionskasse. Der findes faktisk to. En som pusherne indbetaler til og selv administrerer. Den anden aktionskasse hører under fællesskabets økonomi og fremgår af fællesskabets regnskab. Fællesskabets aktionskasse bruges til akutte problemer, der kræver en øjeblikkelig finansiering, for eksempel stormskader.

Det er sandsynligvis pushernes aktionskasse, der for eksempel har bekostet en nylig istandsættelse af Pusherstreet og adgangsvejene hertil. Som det også blev fremhævet af en christianit i en efterfølgende live-udsendelse på DR2 samme aften, betragtes Pusherstreet som pushernes område, hvor de har en vis frihed, herunder til istandsættelse, så længe de selv finansierer den. Som christianitten i øvrigt bemærkede, så er der delte meninger på Christiania om selve udformningen af istandsættelsen.

Istandsættelsen af Pusherstreet ville formentlig heller ikke have været udført af fællesskabet, fordi den i forhold til fællesskabets økonomi ikke ville have den nødvendige prioritet sammenlignet med de øvrige forpligtelser fælleskabet har.

Lige som pusherne frygter, at udsendelsen vil få konsekvenser for deres fængslede kammerater, frygter christianitter, formentlig lige så ubegrundet, at den dårlige og forskruede omtale af en påstået sammenblanding af hash-penge med fællesskabets økonomi vil få konsekvenser for Christiania. Frygten handler blandt andet om kommunale bevillinger til socialt arbejde. Men ligesom en anklager næppe vil kunne bruge udsendelsen i en retssag, lige så usandsynligt er det, at Københavns kommune kan bruge den som argument for ikke længere at give økonomisk hjælp til for eksempel socialt arbejde. Skulle argumentet fra kommunen måske være: I kan jo bare få pengene af pusherne ?

I begyndelsen af DR2s udsendelse kunne man få mistanke om, at Pusherstreet var ude i en charmeoffensiv, der skulle forklare, at Pusherstreet skam var en væsentlig bidragsyder til fællesskabet. I løbet af udsendelsen steg forundrelsen blot over, at manden stod frem. Desværre efterlod udsendelsen hos den uoplyste seer dét indtryk, at fristadens økonomi i væsentlighed byggede på penge fra hash-handel.

Der er ingen tvivl om, at hash-handelen forsøder tilværelsen for en del på Christiania, både direkte og indirekte. Men for fællesskabet bliver det ikke til andet end forskønnelser, som fristaden kunne være foruden.

Som en christianit sagde torsdag:

»Hvis vi havde adgang til hash-pengene, ville Christiania da ligne Hellerup og ikke det, det gør nu.”

Besynderligt, i øvrigt, at DR2 bygger en så sensationspræget historie på en enkelt kilde. Torsdag aften var der indkaldt til fællesmøde om TV-udsendelsen. Mødet var lukket for offentligheden, hvorfor TVflux ikke aner, hvad der kom ud af mødet. Hvis christianitterne reagerer efter sædvane, så dukker de sig blot og venter på, at det hele driver over. Det er det nok allerede.

Tags:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER