Go to ...

29. maj 2024

FORKLÆDT SOM NAZIST


I otte måneder infiltrerede en 21-årig kvinde det racistiske og højreradikale miljø i Århus.

Det er der kommet en bog ud af på Informations forlag. Den giver et billede af en meget lille gruppe mennesker, der får lov til at præge Århus med racistisk og politisk motiveret vold.

Men meget mere end at sætte fingeren på et problem, når bogen ikke.

images

Af Mikkel Schou

Den den gang 21-årige Charlotte Johannsen var drevet af indignation over især et voldeligt overfald på en venstreorienteret ven i Århus.

Hun besluttede at infiltrere hooliganerne i White Pride, der støtter den århusianske fodboldklub AGF.

Hvis bogen kan rykke ved den stiltiende accept af vold i Århus, der er rettet mod indvandrere og venstreorienterede, har den nået sit mål. Resten må være en politiopgave.

I otte måneder kæmpede Charlotte Johannsen sig hele vejen gennem White Pride ved at blive drukkammerater med de mænd og kvinder hun stødte på i miljøet. Hun indleder tilmed et kærestelignende forhold til en af mændene. Og hun når frem til et medlemskab af organisationen Vederfølner, der forsøger at samle højreradikale racister i Danmark.

Det er en enestående bedrift af den unge kvinde og prisen er tilsvarende høj. Desværre er bogen ikke en afdækkende skildring af miljøet. Læseren får aldrig et dybtgående billede af de personer, som beskrives. De beskrives i øvrigt også mest ved citater omkring deres politiske overbevisninger: Danmark for danskere.

Charlotte Johannsen har samarbejdet med dokumentargruppen Redox, der forsøger at skabe et overblik over de højreradikale grupperinger. Det er muligt, at infiltratoren har forsynet Redox med mere detaljerede oplysninger end dem, der kommer frem i bogen. Mest overraskende i bogen er oplysningen om PET, der forsøger at tale Charlotte Johannsen fra sit forehavende. Overraskende fordi de højreradikale i Århus ifølge bogen udgør en meget lille gruppe, der åbenbart har PET’s bevågenhed, uden at det har sat en dæmper på gruppens voldelige aktivitet.

For de fleste interesserede læsere er der næppe meget nyt at hente i bogen. Forhåbentlig heller ikke meget nyt for politiet. Bogens største værdi ligger derfor i dens forsøg på at sætte fokus på et problem, der ikke diskuteres uden for de kredse, der er direkte berørt: De venstreorienterede aktivister og indvandrere i Århus.

Tags:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From KULTUR