Go to ...

23. juni 2024

EUROPA-PARLAMENT VÆLGER NY FORMAND


I næste uge mødes det nye Europa-Parlament til den første plenarsamling i denne valgperiode, og det er nogle vigtige beslutninger, der skal tages i løbet af de tre dage i Strasbourg.

Tirsdag den 1. juli starter plenarsamlingen, og denne dag er det vigtigste punkt på dagsordenen valget af en ny formand for Europa-Parlamentet. Kandidater til posten bliver foreslået af en politisk gruppe, eller alternativt af minimum 40 medlemmer. Den nye formand vælges ved hemmelig afstemning i op til fire runder, og vinderen skal have absolut flertal blandt de afgivne stemmer, dvs. over 50 % af stemmerne. Der skal desuden vælges viceformænd, hvilket sker ved op til tre afstemningsrunder.

epNyhedsbrev nr. 25, 2014 fra EP¨s repræsentation i Danmark.

Parlamentsformandsposten besættes for 2½ år ad gangen, og der er tradition for, at de to største grupper i Europa-Parlamentet, EPP og S&D, deles om en valgperiode ved at have formandskabet i en halv valgperiode hver. I valgperioden 2009-2014 var det polske Jerzy Buzek fra EPP-gruppen, der sad som formand i de første 2½ år, hvorefter tyske Martin Schulz fra S&D-gruppen overtog hans post i de næste 2½ år. Det er dog ikke givet, at formanden for Parlamentet skal være en MEP fra EPP eller S&D, og derfor er der ekstra stor spænding omkring, hvem der på plenarsamlingen vælges til at stå i spidsen for Parlamentet. Der går rygter om, at Martin Schulz vil fortsætte som formand i denne valgperiode, men intet er sikkert, før MEP’erne har stemt.

Onsdag den 2. juli vil konklusionerne fra Det Europæiske Råds topmøde den 26.-27. juni blive fremlagt. Det sidste halve års græske formandskab vil blive evalueret, og Italiens premierminister Matteo Renzi vil fremlægge programmet for det kommende italienske formandskab.  Herefter skal der vælges kvæstorer til Europa-Parlamentet, hvilket sker ved op til tre afstemninger blandt MEP’erne. Endelig skal udvalgenes størrelse og sammensætning besluttes, og udvalgsposterne besættes.

Torsdag den 3. juli vil der være debat og afstemninger. Muligvis vil arbejdet med at besætte udvalgsposterne fortsætte, hvis ikke det bliver afsluttet om onsdagen.

Tags:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From EU