Go to ...

14. juli 2024

BUSCHAUFFØR SLAP MED BØDE OG KLIP I KORTET


Da en linje 3A på Nørrebrogade sidste år kørte ind i en personbil, var det efter alt at dømme, fordi buschaufføren var sur. Det kunne have kostet ham kørekortet. Men en politibetjent mente, at han skulle slippe billigere.

 Af MIKKEL SCHOU

Idioter i trafikken er der nok af. Det ved enhver buschauffør, der kører for Movia i København. Bilister, der holder ved bussens stoppested. Bilister, der ikke holder tilbage, når bussen skal ud, eller kører ind i VORES busbane.

Det var formentlig det sidste, der fik en chauffør på linje 3A til at tabe hovedet, som TVflux skrev om i april sidste år.

Da han skal køre frem i krydset Nørrebrogade/Stengade får han øje på en modkørende bilist, der har tænkt sig at køre lige frem, i stedet for at køre til højre ad Stengade, som han skal. Bilisten er på vej ind i et stykke af Nørrebrogade, der er malet rød og kun er for bybusser.

Busbanerne er jo lavet for at busserne kan komme nemmere frem og køreplanerne er indrettet efter det. Så det var måske frustration over endnu en gang at opleve en bilist, der ignorerede skiltningen. For buschaufføren på linje 3A tog en rask beslutning og drejede sin bus ind foran bilisten.

model busuheld flux
Modelfoto efter politiets rids (TVflux)

Hvad der derefter skete er der forskellige forklaringer på. Da politiet ankommer forklarer buschaufføren, at han ville skære bilisten af, fordi bilisten ikke måtte køre ind i busbanen, men at bilisten i stedet for at standse kørte ind i bussen. Det gentog buschaufføren tre gange til den politibetjent, der afhørte ham, mens TVflux tilfældigt var til stede.

I den senere politirapport forklarer buschaufføren, at han kørte frem for at svinge til venstre og gjorde plads til at den modkørende kunne svinge ad Stengade, men at bilisten i stedet gav gas og kørte ind i bussen.

Den unge fører af personbilen og hans kammerat forklarer samstemmende til politiet, at bussen pludseligt kørte over i deres vognbane. Den unge bilist bremsede bilen helt op, hvorefter bussen kørte ind i dem. Ifølge politirapporten oplevede de to unge mænd, at buschaufføren kørte ind i dem med vilje.

Bag personbilen kørte en anden bil med to mænd. De har til politiet afgivet vidneforklaring. De fortæller begge to, at personbilen foran dem bremsede. Det kunne de se på bilens bremselygter.

rids busuheld flux
Politiets rids gengivet med tilladelse fra Københavns politi

TVflux har forgæves forsøgt at få en forklaring fra Københavns politi på, hvorfor buschaufførens første udtalelse ikke fremgår af afhøringsrapporten. Nemlig, at han kørte ind foran den modkørende for at forhindre ham i at fortsætte ind i busbanen.

Til gengæld forklarer en medarbejder hos Rigsadvokaten, at hvis en bilist bevidst påkører noget, er der tale om hærværk. Under særlige omstændigheder kan der også være tale om en overtrædelse af færdselslovens § 125.

Ifølge den paragraf kan en bilist få en betinget frakendelse af kørekortet, hvis hanunder tilsidesættelse af væsentlige hensyn til færdselssikkerheden har voldt skade på person eller ting eller fremkaldt fare herfor.

Man kan mene, at buschaufføren på linje 3A tilsidesatte et væsentlig hensyn, da han styrede sin bus direkte mod en modkørende. Som det fremgår af politiets rids fra uheldsstedet, er der god grund til at antage, at chaufførens manøvre ikke er den mest sædvanlige. Bussen holder et besynderligt sted i gaden, når man tænker på, at chaufføren skal foretage et venstresving.

Men Københavns politi mente, at buschaufføren blot havde overtrådt færdselslovens § 26, stk. 6, som siger, at kørende ikke må svinge til venstre, før det kan ske uden ulempe for modkørende færdsel. Det bliver takseret til en bøde på 2.000 kroner og et klip i kørekortet.

Ifølge sagens akter har buschaufføren betalt bøden og dermed undgået en retssag, som formentlig ville være endt med en betinget frakendelse.

Arriva, der havde chaufføren ansat, vil af principielle grunde ikke udtale sig om, hvilke konsekvenser uheldet har haft for chaufføren.

Og den unge bilist, som bussen kørte ind, slap uden en sigtelse. Ham kunne politiet ellers have sigtet for ikke at have fulgt færdselstavlernes anvisning om ikke at fortsætte lige frem i krydset.

Trykt i 3F Chaufføren

Tags: ,

One Response “BUSCHAUFFØR SLAP MED BØDE OG KLIP I KORTET”

  1. zid
    20. juni 2014 at 3:23 pm

    var buschaufføren tilfældigvis dig … (c:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER