Go to ...

14. juli 2024

DANSK HASHPOLITIK – NU SOM SVENSK


Af Mikkel Schou  Kilder anslår at op mod 500.000 danskere i løbet af et år har røget hash. Chicago havde deres Al Capone. Vores sidder nu i fængsel og venter på straf i en sag, hvor der ikke er nogen forurettet part.

Pusherne på Christiania er alle sammen skyldige. De står i forbindelse med rockere og udøver organiseret kriminalitet. Det ved vi alle sammen. Nu skal det bare bevises. Sådan må tanken have været hos politiet, da regeringen befalede, at nu skulle den åbenlyse hash-handel på Christiania bekæmpes.

Tåregas
Flere års efterforskning ligger bag den stort anlagte Christiania-sag, hvor omkring 60 personer nu er sigtet eller tiltalt for handel med flere tons hash. Da Pusherstreets omsætning var på sit højeste var der 10.000 købere hver dag. Det skønner politiet. Kun enkelte af køberne er blevet straffet gennem årene ved mere eller mindre tilfældig kontrol af deres lommer, når de forlod Fristaden med deres indkøbte varer. Ikke mindst i 1992, hvor politiet forsøgte at stresse hash-handelen ved at gå målrettet efter kunderne, der blev overvåget af skjult kamera. Da løjerne var på sit højeste, måtte daværende justitsminister Erling Olsen gribe ind. Politiets særlige Christiania-patrulje blev nedlagt. Angiveligt fordi den i særlig grad var årsag til unødvendige, voldelige sammenstød, hvor der også blev skudt med tåregas, der indhyllede børnehavebørn både inde på og udenfor Christiania.

Nultolerance
10.000 hver dag er sluppet for at blive straffet for deres hang til euforiserende stoffer. Men det vil regeringen også sætte en stopper for. Nu hedder det nul-tolerance. Hvor køberne tidligere slap med advarsel og konfiskation af stoffet første gang de blev antastet, skrives der nu en bøde ud på 500 kroner. Uanset hvor lille klumpen af hash er. Gentagelsestilfælde kan resultere i fængselsstraf.

Almindelige mennesker
10.000 hver dag. Selvom politiets skøn sandsynligvis er tre gange højere end virkeligheden, fortæller det noget om den efterspørgsel pusherne dækkede. Fra juli sidste år til marts i år har politiet konstant overvåget Pusherstreet med et fjernstyret video-kamera. De billeder må kunne vise, at der blandt kunderne optrådte ”helt almindelige, borgerlige” mennesker. Om de føler sig som stofmisbrugere eller kriminelle, skal jeg lade være usagt. Om de ikke længere ryger en pibe hash eller en joint på grund af risikoen for straf, ved jeg ikke. Heller ikke om de har fundet en lokal sælger, nu hvor Pusherstreet har reduceret udbuddet.

Mafiosi
10.000 hver dag. På Christiania alene. Kilder anslår at op mod 500.000 danskere i løbet af et år har røget hash. Chicago havde deres Al Capone. Vores sidder nu i fængsel og venter på straf i en sag, hvor der ikke er nogen forurettet part. Jeg skal ikke gøre mig til talsmand for en legalisering af hash. Men samfundsøkonomer må få tårer i øjnene, når de ser politiets tal. Ifølge dem blev der hver dag solgt 30 kilo hash på Christiania. Skat på overskud af salget ville udgøre omkring 600.000 kroner. Om dagen. At politiets skøn er sat for højt skader ikke debatten, men de tiltalte i Pusherstreet, der skal dømmes efter politiets skøn og beregninger.

De gør det alligevel
130 kilometer i timen. Det har regeringen sat den nye hastighedsgrænse til på motorvejen. Fordi alle alligevel kørte hurtigere end de tilladte 110. Kilder mener, at det medfører flere trafikofre og drab. I de omkring 20 år hvor hash har været en udbredt folkelig fornøjelse er ingen endnu døde af det. Men det er måske det regeringen venter på. I stedet for at krasse endnu en luksus-skat ind og sætte de dybt kriminelle pushere på Christiania og i resten af landet til at bestyre butikken for de eufori-glade danskere.

Fart på motorvejen
Danmark tilslutter sig nu officielt den snerpede klub af nordiske lande i spørgsmålet om hash. Mens resten af Europa går den anden vej i erkendelse af, at misbruget nok ikke er så truende som tidligere antaget. Og i erkendelse af, at måske ligeså mange som under USA’s spiritusforbud, er villige til at bryde loven for at køre lidt hurtigere på bevidsthedens motorvej.

Tags:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From Debat