Go to ...

29. maj 2024

BYRET: “CHRISTIANIT” UD


OPDATERET LØBENDE: Københavns byret gav i en dom i går (tirsdag 15. august 2023) Fonden Fristaden Christiania medhold efter Lejeloven. Lejeloven gælder altså på Christiania.

I sagen havde en selverklæret christianit påstået, at hun var flyttet ind i Løvehuset på Christiania således, at hun kunne overtage sin fars attraktive bolig på 140 kvadratmeter. Han døde i foråret 2021. Hvis man har boet i en lejet bolig i mere end to år, kan man ifølge Lejeloven ikke smides ud, selvom man ikke står nævnt i lejekontrakten.

Men Københavns byrets sektion 3 ved retsformand, dommer Charlotte Bliss Elmquist og to boligdommere fandt stort set alle kvindens forklaringer udokumenterbare og utroværdige. Retten mente altså ikke, at hun kunne bevise, at hun havde boet i lejligheden i mere end to år.

Fonden Fristaden Christianias forsvarer advokat Dorte Kynde Nielsen gjorde under sagen retten opmærksom på, at der efter aftale med Staten gælder særlige indflytningsregler på Christiania. Men Københavns byret mener altså, at Lejeloven står over særlige aftaler med Staten.

Link: RETSREPORTAGE FRA SAGEN

Den tabende christianit skal forlade sin bolig i Løvehuset inden for tre måneder, betale sagens omkostninger på 55.750 kr inden 14 dage og anerkende, at Fondens opsigelse af hende fra 7. april 2021 er gyldig.

Dommen kan ankes til Østre Landsret inden fire uger fra afsigelsen.

FRISTADENS REGLER
Selvom Københavns byret i dommen tilsidesætter Christianias særlige regler for indflytning, som er en del af Christianias aftale med Staten, gælder Christianias regler alligevel.

På Christiania skal et af de 15 såkaldte områdemøder nemlig godkende, at en person flytter ind på Christiania. Der vil altså findes et referat fra et områdemøde, der omtaler den nye beboer. Det fandtes der ikke i denne sag. Desuden skal Fonden Fristaden Christiania en gang om året meddele Social- og Boligstyrelsen, hvem der er flyttet ind og ud af fristaden. Og det gælder både personer, der har fået Christianias tilladelse og personer, der uden et områdemødes godkendelse har opgivet Christiania som adresse i Folkeregistret.

Fonden Fristaden Christiania har ikke umiddelbart adgang til Folkeregistrets oplysninger, og ved derfor ikke, om der er personer, der opgiver deres adresse som Christiania uden fællesskabets eller fondens vidende. Dette vil dog komme frem, hvis Social- og Boligstyrelsen ved sin kontrol gør fonden opmærksom på det.

Den her omtalte beboer i Løvehuset havde hverken fået sin indflytning godkendt af områdemødet eller meldt flytning til Folkeregistret i tiden for sin påståede indflytning. Hendes langt senere tilmelding til Folkeregistret var ikke Fonden bekendt.

Advokat Knud Foldschacks kontor, der førte sagen for Fonden Fristaden Christiania, vil ikke udtale sig til TVflux. Det samme gælder den tabende christianits forsvarer, advokat Andreas Heide Petersen.

AF MIKKEL SCHOU

Tags:

One Response “BYRET: “CHRISTIANIT” UD”

  1. Lise Bording
    16. august 2023 at 10:50 pm

    – Hvad er jeres mening om Nepotisme? Christianitter?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From CHRISTIANIA