Go to ...

22. juli 2024

PUSHERE GLADE FOR HINDRINGER


Da en stor flok christianitter (55 stk) en nat i sidste uge lukkede af for Pusherstreet i Christiania, havde de nok ikke tænkt, at pusherne senere ville bruge barrikaderne mod politiet.

Sidste uges aktion var en reaktion på Christianias magtesløshed over for bandernes kontrol med hashhandelen. En hashhandel som Christiania ingen fordel har af. Heller ikke økonomisk.

To skibscontainere og flere mobile betonmure spærrede Pusherstreet af for kunder og omverden i en enkelt nats sidste timer. Om morgenen flyttede pusherne containerne. Otte maskerede, kraftige pusherknægte kunne gøre det ved at skubbe. Så nu står de i vejen for politiets køretøjer, når boderne efter razziaer skal køres væk som pindebrænde. Politiet har i gennemsnit lavet razziaer mod Pusherstreet en gang om dagen i mere end et år.

Aktivisternes mobile betonmure har pusherne lagt ned, så de fungerer som forhindring, når politiet rykker ind til fods for at pågribe hashbodsmedarbejdere. Det seneste år eller mere har pusherne brugt folks parkerede cykler og andet for hånden værende til at lave barrikade mod politiet.
Men nu er det altså velmenende christianitters barrikader pusherne bruger. Ikke for at holde nogen ude, men for at beskytte sig selv mod politiet.

POLITISK BESKED


På en af Christiania-aktivisternes efterladte containere har en af de ganske få christianitter, der stadig er involveret i den organiserede hashhandel på Christiania, bekostet en graffiti med et politisk indhold: LEGALISERING ER DEN ENESTE LØSNING. Som de fleste andre i Pusherstreet er han også timelønnet. Christianitten ønsker, lige som et flertal i befolkningen og et flertal i Københavns Borgerrepræsentation, at hash kan købes lovligt. Christianitten mener sagtens, han ville kunne sælge hash under statskontrollerede forhold i Pusherstreet. Inklusive betaling af skat/moms og kontrol af varens kvalitet.

Indtil for omkring ti år siden hed det sig, at en pusher på Christiania skulle have bopæl og såkaldt brugsret i fristaden. Men sådan er det ikke længere. Og da det derfor ikke længere er christianitter, der driver hashhandelen, har Christianias øverste myndighed, Fællesmødet, ingen indflydelse på eller bestemmelse over den del af fristaden. De udefrakommende pushere og deres bagmænd tøver ikke med voldsanvendelse, hvis christianitter blander sig i forholdene i Pusherstreet.

Men allerede efter Københavns politis storstillede aktion mod hashhandelen i Christiania i 2004, hvor mere end 60 personer – flest af dem var christianitter – senere blev idømt årelange fængselsstraffe, er stemningen blevet mere forrået. Igen i 2014 var der en stor anholdelsesaktion, operation Nordlys, hvor 70 blev tiltalt. Stort set ingen christianitter gider i dag at løbe risikoen for at blive anholdt som pusher eller bodmedarbejder. Politiet har gennem det seneste år lavet razzia mindst en gang om dagen, hvor alle hashboder og genstande, politiet mener hører til hashhandelen, bliver beslaglagt og kørt væk på store lastbiler. Den nu bemalede container lige uden for Pusher Street vanskeliggør politiets kørsel med lastbil i området.

I den anden ende af Pusherstreet, uden for det såkaldte Gaza-område og Fælleskøkkenet står en anden container. Den er også blevet malet, men med det mere konfronterende budskab: YOU CAN’T KILL THE STREETS.

Tekst og foto: Mikkel Schou

Politiets voldsomme pres på Pusherstreet har gjort, at bagmændene har været nødt til at ansætte udlændinge til at stå i boderne. Muligvis fordi udlændinge ikke er klar over den store risiko, der er for at blive anholdt og senere dømt for medvirken i den organiserede hashhandel på Christiania. Eller også er lønnen for tillokkende. Den er sikkert også sort, endnu.

Som svar på TVflux’s henvendelse svares der: ”Københavns Politi kommenterer generelt ikke de operative overvejelser i forbindelse med indsatser og således heller ikke i dette tilfælde.”

Tags:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From CHRISTIANIA