Go to ...

29. maj 2024

TREDJEDEL AF LØN TIL LEJE AF VÆRELSE


Med en gennemsnitsløn på 4.500 kroner går en tredjedel af lønnen til at leje et værelse i Sankt Petersborg. Alligevel bugner Vyborg og Sankt Petersborg af dyre udenlandske biler.

AF MIKKEL SCHOU

Ved siden af hotellet i Vyborg, hvor TVflux var indlogeret i fire dage, ligger en bank. Mandag morgen blev en mand sat af, mens hans kone kørte videre i deres firehjulstrukne BMW. Han stod tit på fortovet i kontortiden og røg cigaretter. Det gjorde TVflux’s udsendte også, for selvfølgelig må man ikke ryge på hotellet.

Hvordan har russere råd til sådanne dyre biler?

”Bizness”, svarer han promte. Det russiske ord for, ja, business. Og så er skatten kun på 13 procent, tilføjer han.

Hvordan finansierer staten så sine udgifter?

”Olie, gas, guld… råstoffer”, svarer han og begynder så at kigge mistænkeligt på udspørgeren, inden han forsvinder ind i sin bank.

forfald 1
Vyborg renoveres stadig efter Sovjets manglende vedligeholdelse

Efter fire dag i Vyborg kunne TVflux konstatere, at 95 procent af de private biler på gaden er af udenlandsk fabrikat. Og derimellem er adskillige firehjulstrukne Volvo, Porsche, Mercedes og forskellige japanske mærker – til og med ofte med en kvinde bag rattet, så det er ikke kun ren macho. Billparken i Vyborg er tilsyneladende en anelse dyrere og nyere end i København. Og benzinen koster under fire kroner per liter.

1 cafe pige

Alexander Ternovykh har ingen bil. Hun er 25 år gammel og nyligt uddannet som film-animator i Sankt Petersborg. Nu er hun tilbage i fødebyen Vyborg og arbejder på en café, hvor vi møder hende. Hendes daglige arbejdstid er fra klokken 10 til 20.

”Måske er jeg allerede for gammel til at få job i filmbranchen. Og jeg kan ikke leve af min billedkunst”, siger hun.

Hun bor med sin kæreste i en etværelses lejlighed, og til næste år skal de giftes.

”Lige nu er der gode penge i restaurationsbranchen. Men jeg ved ikke, hvordan verden ser ud i morgen, hverken i Rusland eller internationalt. Jeg kan godt være lidt bange for fremtiden, men så har jeg både min kæreste og familie at støtte mig til”, siger Alexandra.

Hun regner med at skabe sin egen familie på et tidspunkt. Men det er ikke noget, hun sparer op til. Hun har en månedsløn på 1.500 kroner. Er der ikke penge til vielsesringen næste år, så sælger en juveler i byens hovedgade guld på kredit.

1 guld på kredit
Guld på kredit, lokker juveleren

”Lige nu har jeg penge nok. Jeg savner ingenting. Men jeg sparer heller ikke op. Når man har penge, er det nemt at bruge dem”, griner hun.

En buschauffør i Vyborg tjener omkring 4.500 kroner, som viser sig at være en gennemsnitsløn i Rusland. Lige som i restaurationsbranchen er det normalt for buschauffører at arbejde 10-12 timer om dagen og så fri i to dage.

Interesserer du dig for politik?

”Nej. Kun på et globalt plan. Jeg håber på fred i verden, men det starter i hjertet eller i hovedet.”

Og Putin?

”Jeg ved ikke, om Putin har fred i hjertet. Han og andre politikere siger noget forskelligt hver dag. Det er svært at forholde sig til alle fakta og kendsgerninger. Og måske bliver jeg heller ikke præsenteret for dem alle sammen, så jeg kan danne mig et sandt billede”, siger Alexandra.

1 bær på marked

Uden for caféen møder vi Aleksej. Han er en ældre herre, der modtager en månedlig pension på 600 kroner. Den supplerer han med lommepenge, han tjener som selvbestaltet turistguide. Andre, især kvinder, sælger bær, grøntsager og svampe på gaden.

1 hul i vejen 2
I Vyborg var der mange huller i gaderne

Ifølge de officielle russiske statistikker er både leveomkostninger og boligpriser i Rusland faldet i år. Den billigste pakke 20-styks russiske cigaretter vi har fundet i en kiosk, koster tre kroner. Ryger man på gaden, går der ikke lang tid, før man bliver antastet af en ung fyr eller midaldrende mand, der beder om en cigaret. De bliver ikke begejstrede, hvis man tilbyder den billige ”Prima”.

I Sankt Petersborg ser TVflux den første Jaguar. Lige som i Vyborg er gadebilledet præget af store vestlige biler.

1 bybillede skt peter
Gaderne i Sankt Petersborg er i god stand

TVflux møder to unge kvinder, der begge arbejder for et svejtsisk IT-firma otte timer om dagen og fri i weekenden. Lønnen er 4.500 kroner om måneden og de betaler begge omkring 1.500 om måneden for at leje et værelse.

”Man kan købe en lejlighed uden for centrum for 300.000 kroner. Det er nogle, der går i banken og låner pengene”, forklarer de.

Andre er heldige, at deres forældre købte en lejlighed i 1990’erne, mens det endnu var billigt, men som de er flyttet fra og udlejer til deres børn.

Tags: , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER