Go to ...

28. februar 2024

ROJ-SAG: PROTESTER FORTSÆTTER


05.09.11   Forsvarer Bjørn Elmquist prptesterede igen i dag over anklagerens måde at føre sagen mod ROJ-TV på.

Det gav kun delvist resultat for advokaten.

Samtidig har politiet skærpet sikkerheden efter sidste uges postyr om en bevæbnet ambassade-funktionær.

Af Mikkel Schou

Lige som på det første møde i sagen om ROJ-TV ved Københavns byret skulle tilhørerne i dag grundigt visiteres.

Sagen drejer sig om, hvorvidt den kurdiske tv-station ROJ er talerør for det kurdiske parti PKK, der i EU opfattes som en terrorbevægelse.

På det første retsmøde skyldtes sikkerheden, at Tyrkiets ambassadør var tilstede som tilhører.

I dag skyldtes sikkerheden, ifølge politi på stedet, sidste uges episode, hvor en ansat ved den tyrkiske ambassade viste sig at være bevæbnet med et skydevåben på tilhørerrækken.

Protester over anklageren
Eftermiddagens første protest fra forsvarer Bjørn Elmquist gjaldt et anonymt vidne fra PET’s Center for Terrorananlyse (CTA).

Elmquist indvendte, at vidnet skulle tale om, hvorvidt ROJ-TV’s udsendelser havde karakter af propaganda for PKK.

Det ville Elmquist tidligere i sagen gerne have Oluf Jørgensen fra Journalisthøjskolen til at udtale sig om, men det mente retten dengang ikke var relevant.

Retten afviste Elmquists protest og nægtede at give hans kære af den kendelse opsættende virkning.

Derfor blev vidnet fra CTA umiddelbart efter ført fra lukkede døre. Presse og tilhører kunne uden for retslokalet følge afhøringen over højttalere.

Vurdering og ikke analyse
Anklageren begyndte med at læse op, hvad vidnet fra CTA havde skrevet til anklageren om de indslag fra ROJ-TV, som retten tidligere har set.

Først da anklageren var nået halvvejs, protesterede Bjørn Elmquist:

»Der er tale om vurderinger, ikke analyser. Vi er her langt inde i proceduren«, sagde han til retsformanden.

Det fik retsformanden til at belære anklageren om, at han skulle være objektiv og ikke komme med vurderinger.

Det fik til gengæld anklageren til at stoppe sin gennemgang af dokumentationen fra CTA og man kunne gå over til afhøringen af det anonyme vidne.

CTA uden viden om medier
Bjørn Elmquist fortsatte sine indsigelser, som han håbede, at retten i det mindste ville huske, så det ikke tillagde vidnets forklaring den store betydning.

»Hvorfor skal vi høre CTA om noget, som vi ikke må høre Radio- og TVnævnet om. Nemlig, hvordan ROJ laver tv?«, spurgte Elmquist.

Formanden for Radio- og TVnævnet er et af de 11 vidner, som retten ikke gav tilladelse til at forsvaret kunne føre i sagen.

»ROJ TV er tiltalt for propagandavirksomhed og det er hverken CTA eller PET udstyret til at tage sig af«, mente Elmquist.

Under afhøringen af vidnet fra CTA sagde denne, at der havde været medarbejdere inde over med journalistiske kompetencer. Men vidnet kunne ikke forklare hvori disse kompetencer bestod.

Sidst på dagen trak Elmquist sin tidligere kære tilbage, da han mente, at retsformandens formaning til anklageren om at være objektiv kunne forstås som, at retten havde forstået grunden til hans kære.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From ROJ TV