Go to ...

14. juli 2024

POLITIDIREKTØR VILLE HELLERE SPILLE KLAVER


 Hanne Beck Hansen, tidligere chef for PET, var på deltid de første 14 år af sin karriere. De sidste ti år har den 66-årige enke været Københavns Politidirektør.

Af Mikkel Schou

Hun begyndte som fireårig at spille klaver og besluttede at blive koncertpianist.

Men politidirektøren følte selv snart, at talentet falmede i lyset af fætteren, musiker Børge Wagners karriere.

Hendes forældre anbefalede hende at få en uddannelse i tilfælde af ”at du får en mand, der går fra dig”.

Forældrene accepterede at Hanne Beck Hansen læste jura. Det var der ikke mange kvinder der gjorde dengang.

Hun giftede sig med en læge for at blive hjemmegående, men fik efter et halvt år job i en advokatforretning. Hun ville arbejde som anklager, for derefter med den erfaring, at slå sig ned som forsvarer. Men hun fødte en søn og karrieren sluttede i politiet:

Verdens første
Som anklager i Odense, Roskilde, Glostrup og Hvidovre. Vicepolitimester i Gentofte, personalechef i Rigspolitiet, chef for PET (politiets efterretningstjeneste) indtil 1993.

Hanne Beck Hansen er den første kvindelige efterretningschef i verden. Og som hun siger:

”Kvinder kan godt holde på en hemmelighed.”

Som Statsadvokat for København kørte hun sagen mod den femte mand i Blekingegade-banden. Schweizeren, Marc Rodin, blev udleveret fra Tyrkiet efter at han havde været involveret i drabet på en politimand i København.

Og hun har været tæt på de største hash-sager. ”Så det er bestemt ikke kedeligt at være statsadvokat”, siger hun.

Men Politidirektøren har aldrig haft en plan for sin karriere.

”Det er tilfældigt, at jeg er endt her. Derfor siger jeg altid til de unge, at de ikke skal fiksere på karrieren, men sørge for at efterlade et aftryk på stolen, hver gang de rykker videre”, siger hun.

Kvindesag
Faren var skolelærer i Århus og moderen sygeplejerske. Politidirektøren lærte at spille klaver, læse litteratur, se på kunst og tage en svingom. Men det er til Politidirektørens beklagelse ikke længere tit hun bliver budt op.

Hun voksede op i en mandeverden, med en far og to yngre brødre. Og de første mange år i politiet var kvinder også et særsyn. Hanne Beck Hansen har ikke oplevet, at det var til ulempe at være kvinde i karriereforløbet.

Hun befinder sig fint i en mandeverden. Også til galla hos dronningen, hvor hun ifølge traditionen skal møde frem i uniform.

”Frem for at jeg møder frem i en lyseblå med pufærmer og ingen aner hvem jeg er, så giver uniformen lidt PR til politiet”, siger Hanne Beck Hansen.

Christiania og rockere
Hun er nu chef for 2.400 ansatte i Københavns politi. Og den 4-åriges længsel er fortsat: Hanne Beck Hansen har i dag også rang af Præsident for politiorkestret og leder af Københavns Politis sangkor.

Om sine seneste bedrifter siger hun:

”Rockerne er blevet straffet, har fået konfiskeret ejendom og de er ikke længere så synlige i gadebilledet. Det er blevet svære for dem at rekruttere nye unge.”

Rydningen af Pusherstreet i Christiania er efter politidirektørens mening en beslutning, der skal holdes fast i. Al snak om, at hashhandelen skal åbne igen på Christiania anser hun som vanvittig.

”Vi gør det vi synes er bedst i Pusherstreet,” siger hun.

Politidirektøren lader sig ikke skræmme af de omtalte overfyldte fængsler.

”Vi har altid plads til en indbrudstyv,” siger hun. Og tilføjer at der naturligvis også er plads til værre kriminelle.

Den tilfældige gadevold er blevet sjælden, mener politidirektøren. Det drejer sig mest om vold i hjemmet og i festmiljøer. I alt fire anmeldelser om dagen i København.

Foreløbig ser politidirektøren tilbage på en fremragende karriere, selvom hendes mor på 90 i Århus stadig irettesætter hende.

”Mødre holder aldrig op med at overvåge deres døtre,” siger Hanne Beck Hansen.

Refereret fra foredrag den 9. maj 2005 i Peder Lykke Centret på Amager. Arrangeret af københavnske pensionisters daghøjskole, som led i en foredragsrække om: Kendte kvinder i en moden alder.

Tags: ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From CHRISTIANIA