KØDKLISTER FORBUDT I EU
22. maj 2010
Europa-Parlamentet har blokeret for godkendelsen af enzymet thrombin også kendt som “kødklister” som tilsætningsstof i fødevarer.
Enzymet, der stammer fra svin eller kvæg, kan bruges til at holde mindre stykker af kød sammen.
Nyhedsbrev nr 18, 2010 fra Europa-parlamentets repræsentation i Danmark, sakset af Mikkel Schou.
I en afstemning onsdag erklærede Parlamentet, at en sådan rekonstruktion af kødprodukter indebærer en uacceptabel høj risiko for vildledning af forbrugerne.
Europa-Kommissionen havde foreslået at tilføje thrombin til listen over godkendte tilsætningsstoffer.
Men MEP’erne blokerede med et snævert flertal forslaget ved at vedtage en betænking fra Miljøudvalget med stemmerne 370 for, 262 imod og 32 udeladelser.
Der krævedes et minimum af 369 stemmer for, for at Parlamentet kunne udøve sin vetoret under proceduren ” forskriftsprocedure med kontrol “.
Miljøudvalgets formand Jo Leinen (S&D, Tyskland) sagde henvendt til plenarforsamlingen:
“Forbrugere i Europa skal kunne stole på, at de køber et ægte stykke okse- eller skinkekød og ikke stykker af kød, der er blevet limet sammen”.
Pilar Ayuso (EPP, Spanien) gav derimod udtryk for et andet synspunkt, da han argumenterede for, at brugen af thrombin er erklæret sikker og allerede anvendes i visse lande.
FLERE NYHEDER FRA EUROPA-PARLAMENTET
I øjeblikket er det myndighederne i de enkelte medlemslande, der bestemmer, hvorvidt thrombin kan anvendes som tilsætningsstof i fødevarer.
Kommissionens forslag var et skridt i retning af en præsisering af thrombin som et fødevaretilsætningsstof, som bør omfattes af regulering på EU-plan.
Ifølge EU-lovgivningen kan et fødevaretilsætningsstof kun tillades i EU, hvis det er til fordel for forbrugerne og ikke vildleder dem.
Ifølge Kommissionens forslag ville kødprodukter sat sammen med thrombin have krævet særlig mærkning og ville være blevet udelukket fra brug på restauranter.
Men MEP’erne mente alligevel, at disse foranstaltninger ikke ville have ydet en tilstrækkelig beskyttelse mod vildledning af forbrugerne.
Parlamentet fremhævede også en større risiko for bakterielle infektioner i kødprodukter tilsat thrombin, pga. kødets større overfladeareal og selve forbindelsesprocessen.
Redaktionen afsluttet torsdag d. 21. maj 2010 kl. 14.00.
Ansvarshavende: Henrik Gerner Hansen
I redaktionen: Andreas Horn Bakkerud & Jens Jensen
Pressekontakt: Jens Jensen 41 19 05 11