Go to ...

24. juni 2024

NARKO-FRIT SAMFUND ER EN ILLUSION


En international kommission vil gøre op med krigen mod narko. Dens banebrydende anbefalinger skal foreligges FN’s forsamling i april 2016. I går blev kommissionens arbejde diskuteret på CBS i København.

AF MIKKEL SCHOU

»Vi vil bryde med et tabu. Det handler om det, som politikerne ikke vil tale om: At krigen mod narko har slået fejl«, sagde Ruth Dreifuss i går på Copenhagen Business School.

Hun er tidligere socialminister i Schweitz og har sammen med en række tidligere ministre og præsidenter udarbejdet en række anbefalinger til, hvordan verdenssamfundet får kontrol med narko. Anbefalingerne skal forelægges FN til april næste år.

»En international aftale om narko, der blev udarbejdet i dag, ville ligne de regler, der gælder for tobak«, sagde hun med henvisning til, at de nuværende internationale konventioner er baseret på uvidenskabelige og fordomsfulde antagelser.

Fokus på forebyggelse skal også være på risikoen får afhængighed, som er meget markant for tobak, alkohol og visse narkotiske stoffer.

»Cannabis er registreret som lige så farligt som kokain og heroin. Men det strider mod de farmakologiske fakta. Cannabis har endda gode medicinske egenskaber«, forklarede Dreifuss.

»Forbudspolitikken skyldes fordomme om, hvordan stofferne virker. Politikerne tør slet ikke diskutere narko. Realiteten er, at bortset fra cannabis er det en meget lille gruppe, der bruger narko. Junkien er ikke den sædvanlige bruger«, sagde schweizeren.

narko
Ruth Dreifuss på talerstolen på CBS

På et spørgsmål fra salen om ikke det bedste ville være, at vi indrettede samfundet, så ingen havde behov for stoffer, svarede Dreifuss:

»Stoffer har altid været en del af det menneskelige eventyr. Drømmen om et stof-frit samfund er en illusion. Men det er da rigtigt, at i dagens samfund er folk afhængige af penge, forbrug og måske sex«.

Den Globale Kommission om Narkopolitik anbefaler, at brug og besiddelse af narko til eget forbrug skal gøres straffri. Kommissionen finder, at straf for stofmisbrug er i modstrid med menneskerettighederne, som skal erstattes af en medicinsk og social indsats.

»De fleste dødsstraffe, der fuldbyrdes i verden, skyldes mindre narkoforbrydelser. I Saudi Arabien og Iran er det 80 % af alle dødsdomme«, fortalte Dreifuss.

»Folk der er afhængige er syge, derfor bør de ikke straffes. Brugerne skader ikke andre, derfor bør de heller ikke straffes«, sagde hun.

Kommissionen anbefaler, at det internationale fokus flyttes fra dyrkere og sælgere af stoffer til det organiserede niveau, hvor pengene akkumuleres gennem korruption og hvidvaskning. Og det gøres bedst gennem en legalisering, hvor staten overtager det illegale marked.

»Fremtiden handler om en regulering af narko-markedet. Det illegale marked er kun interessant på grund af profit og kundernes afhængighed. Staten bør gå ind og kontrollere i stedet«, sagde Dreifuss.

»Forsøg med legalisering, som det Københavns kommune har foreslået, er meget velkomne. Nye regler på området kan ikke forværre situationen«, sagde hun.

Kommissionen kan som en kuriositet henvise til situationen i den amerikanske delstat Colorado, hvor det nu er tilladt at ryge hash/marihuana:

»I Colorado er der nu færre færdselsuheld, fordi folk ryger marihuana i stedet for at drikke alkohol«, forklarede Dreifuss.

Det er også kommissionens opfattelse, at kriminalisering af narkotika er en forhindring i arbejdet med at reducere de skadevirkninger, som brugen kan medføre.

Den tidligere socialoverlæge Peter Ege talte også på mødet i går, hvor han blandt andet sagde:

»Da den borgerlige regering i 2002 erklærede krig mod narko, sagde man, at det ikke handlede om videnskabelige beviser men om politiske prioriteter«.

Chefkonsulent Lars Petersen fra ministeriet for Sundhed og forebyggelse mente, at det stadig var nødvendigt med forbud, kontrol og behandling for at komme problemer med narko til livs.

Det er stadig også regeringens holdning, at der ikke skal laves forsøg med cannabis i København:

»Hvis der kommer et større udbud af cannabis, vil der bare opstå et større forbrug«, mente Lars Petersen.

Frankrigs ambassadør i Danmark sluttede af med at causere over menneskerettighederne og nåede frem til:

»At enhver afhængighed er et angreb på menneskets frihed og værdighed.«

Tags: ,

One Response “NARKO-FRIT SAMFUND ER EN ILLUSION”

 1. Steffen hansen
  30. maj 2015 at 1:12 pm

  legalisere cannabis til medicin, hjælper rigtig mange syge.
  Legalisere cannabis til kreativ brug. Sprut er meget mere farligt og dyrt for samfundet .
  Legalisere cannabis og stop en stor indtjening for organiseret kriminalitet

  Det kan sgu ikke gå for hurtigt, har selv levet ulovligt i mere end 45 år. Da jeg ryger en joint indimellem.
  Heller det end sprut, kan få ukontrolleret opførelse ved brandert.
  Alle kan/ved vel det. Er det medicinfabrikanterne eller har de kriminelle så stor magt at vores folkevalgte ikke tør andet end bruge masser af skattepenge på at jage 100000 vis af borger .
  Hygge steffen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER