Go to ...

22. juli 2024

MINISTER VEG UDEN OM KRITIK AF KAMPFLY


Enhedslisten havde bedt forsvarsminister Peter Kristensen (V) i samråd i dag om det snarlige køb af nye kampfly. Regeringens favorit, F-35 fra USA, kritiseres i USA på en række områder, men det ville ministeren ikke rigtigt forholde sig til.

AF MIKKEL SCHOU

Regeringen forventer, at folketinget kan træffe beslutning om køb af nye kampfly straks i det nye år. Beslutningen kan træffes, når Forsvaret til januar har afleveret sin anbefaling af type-valg. Det sagde forsvarsminister Peter Kristensen (V) i dag under samråd i folketinget.

Både den nuværende og den forrige regering har favoriseret det amerikanske kampfly F-35 fra producenten Lockheed Martin. Men flyet, der første gang blev prøvefløjet i 2006, har været ramt af forsinkelser, fordyrelser og er endnu ikke færdigudviklet.

Det var Enhedslisten, der havde kaldt ministeren i samråd på baggrund af kritiske rapporter fra USA, som senest i maj i år blandt andet omtaler motorer, der går i brand, og computerprogrammer, der ikke fungerer.

»Det er meget betænkeligt, at der så sent i processen kommer en så kritisk rapport fra et regeringskontor i USA«, sagde Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm.

Det norske forsvar har købt F-35 kampfly, uden at kunne prøveflyve det først. I modsætning til andre flyproducenter tilbyder Lockheed Martin heller ikke modkøb i Danmark – altså, at USA forpligter sig til at købe varer i Danmark for et tilsvarende beløb, som flyene skal koste. Det tilbyder det svenske SAAB ved køb af deres Gripen, der har været i aktiv tjeneste siden 1996.

peter christensen
Forsvarsminister Peter Kristensen (th) undlod at besvare de værste spørgsmål under samrådet i dag

Forsvarsministeren ville dog ikke svare på, hvordan han forholdt sig til de kritiske rapporter fra USA om det amerikanske jagerfly F-35. I stedet bemærkede han:

»Enhedslisten er imod kampfly i det hele taget, men meget interesserede i, at vi vælger det rigtige. Forsvaret arbejder stadig på den evalueringsrapport, som folketinget skal vælge fly-type ud fra.«

Eva Flyvholm mente, at hun som enhver skatteborger var interesseret i, at pengene blev givet fornuftigt ud.

Alternativets forsvarsordfører Rene Gade fik heller ikke svar på, hvorfor der ikke var meget mere åbenhed omkring Forsvarets evalueringer. Han foretrak, at der også fra offentligheden og eksperter kunne komme indspark i debatten om Danmarks valg af kampfly.

Dansk Folkepartis ordfører, Jan Erik Messmann, der selv har erfaring som erhvervspilot, spurgte ind til det, der især adskiller F-35 fra de to øvrige kandidater, der er tilbage, nemlig stealth. Det er en kombination af særlig metallegering og design af flyet, der skulle gøre det mindre synligt på radar:

»Hvis flyet skal bruges til at patruljere og jage andre væk omkring Færøerne, Grønland og Arktis, er det vel bedre, at de er synlige.«

Det svarede ministeren heller ikke på, andet end ved at henvise til, at der under evalueringen undersøges de militære, økonomiske, strategiske og industrielle fordele ved de tre mulige fly.

Både Enhedslisten og Alternativet bad ministeren bekræfte, at regeringen vil lægge Forsvarets evaluering frem i god tid inden en debat. Og det ville ministeren gerne love:

»Der skal være mest mulig åbenhed, så der kan være en grundig offentlig debat. Der vil dog være militære og kommercielle fortroligheder, som kun Folketinget kommer til at se«.

Forsvaret har evalueret siden 2013.

Den tidligere DR-journalist Torsten Jansen er tilsyneladende blevet hyret af F-35-producenten. I al fald kunne han efter samrådet tilbyde DF’s ordfører, at Loockhed Martin kunne kontakte ham og fortælle, at al den megen kritik af F-35 er helt urimelig, og de mange fejl rettet op.

Tags: ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER