Go to ...

28. marts 2024

FE VIL INFILTRERE TERRORGRUPPER


Forsvarets Efterretnings- tjeneste (FE) vil helt tæt på terrorgrupper i udlandet.

Sådan fortolkes arbejdsbeskrivelsen i FE’s seneste jobopslag af Peer Henrik Hansen, forsker i efterretningstjenester.

Af Mikkel Schou for dagbladet Information

FE søger nemlig personer med kendskab til de sprog, der tales i Afghanistan, Pakistan, Iran, Mellemøsten, Nordafrika og Somalia.

»Det handler om at hverve folk på stedet. Der er tale om aktiv infiltration af for eksempel terrorgrupper,« mener Peer Henrik Hansen.

Den opfattelse deles af en anden ekspert, Thomas Wegener Friis fra Syddansk Universitet.

Klassisk spionage
FE søger indhentere, eller føringsofficerer. Deres opgave er at finde egnede personer ude i de pågældende lande, der kan virke som agenter, enten fordi de i forvejen færdes i terroristkredse eller kan anbringes tæt på dem.

Bortset fra Afghanistan er der tale om lande, hvor Danmark ikke har et militært engagement.

I jobbeskrivelsen lægges der heller ikke skjul på, at opgaven blandt andet handler om international terrorisme.

Jobbet indebærer udstationering i udlandet i flere måneder ad gangen. Der skal arbejdes i hemmelighed og ofte på egen hånd under betydelig risiko, hedder det fra FE.

Adjunkt Thomas Wegener Friis fra SDU mener, at FE’s satsning er både mulig og nødvendig.

Det er nemlig ikke nok blot at overvåge for eksempel terrorgrupper.

»Den gode gammeldags agent er ikke færdig. Mange, også lovgivere og efterretningsfolk, tror stadig, at teknologisk overvågning er nok. Men man er nødt til at komme ind i for eksempel terrorgrupper og finde ud af, hvordan de tænker,« siger Thomas Wegener Friis.

Han mener, at opgaverne også kan være at overvåge de politiske forhold i ustabile regioner eller organiseret kriminalitet.

»FE kan ikke være alle steder, det er den store udfordring. I forhold til andre landes tjenester må FE specialisere sig,« mener Thomas Wegener Friis.

Brud med afhængighed
FE blev i forbindelse med terrorangrebet i USA i 2001 og krigene i Irak og Afghanistan kritiseret for ikke at operere globalt.

FE’s oplysninger stammede hovedsageligt fra åbne kilder som aviser og internet. Derfor var FE afhængig af oplysninger fra især USA’s og Storbritanniens efterretningstjenester.

Det har i de seneste år fået FE til helt åbent at søge efter personale med kendskab til for eksempel arabisk sprog og kultur.

»Det kan være del af en langsigtet planlægning, der skal gøre FE uafhængig af USA og Storbritannien.

Og så giver det FE mulighed for på egen hånd at finde informationer, der kan handles med blandt efterretningstjenesterne,« siger Peer Henrik Hansen.

»Det er formentlig et forsøg på at gå tilbage til den klassiske spionage,« siger han.

I modsætning til under Den Kolde Krig arbejder efterretningstjenesterne i dag med en kortere tidshorisont.

»Tidligere kunne man bruge lang tid på det. Man hvervede for eksempel en studerende, som man regnede med ville opnå en nyttig toppost i løbet af sin karriere. Det er stadig den bedste metode. Men tingene ændrer sig lynhurtigt i de områder, som FE vil operere i,« siger Thomas Wegener Friis.

»Det er det virkelige dilemma. For i den sammenhæng er hurtigt arbejde sjusket arbejde, der måske gør, at vi ikke får forhindret et planlagt terrorangreb,« siger han.

Tags: ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From Terror