Go to ...

14. juli 2024

GUNSTIG TID AT INVESTERE I RUSLAND


Den russiske rubel står lavt, og økonomien er på vej ud af krisen. Nye love, der tilnærmer sig EU’s, giver bedre beskyttelse til udenlandske investorer. Det er det rette tidspunkt at investere i Rusland, men man skal være stor.

AF MIKKEL SCHOU

Det ser lovende ud for Ruslands økonomi og dermed også for udenlandske investeringer. Det fremgik på et seminar i går på den russiske handelsrepræsentation i København. Der var 36 danske deltagere, hovedsagligt fra dansk fødevare- og agrokemibranche.

»Rusland er på vej ud af krisen. Der er et marked for high-tech og kvalitetsvarer. Den russiske økonomi bevæger sig ud af isolationen, og den russiske lovgivning for erhvervslivet nærmer sig EU’s«, sagde Anton Kunitskiy fra den russiske handelsrepræsentation.

»Der er store fordele lige nu for danske investorer. Rublen står lavt. Der er konkurrence på arbejdsmarkedet, og der er vækst efter indgåelse af den nye eurasiske økonomiske union (EEU)«, sagde han.

EEU består af Rusland, Hviderusland og Kazakhstan med i alt 182 millioner borgere.

DE DANSKE MULIGHEDER
Rusland består af 85 regioner med hver deres guvernør. De er alle i konkurrence med hinanden i kampen om at tiltrække investorer. Derudover har Rusland 29 eksperimenterende økonomiske zoner med skattefordele, toldfrihed og lavere priser på energi for udenlandske selskaber.

Rusland har indtil videre i 2015 oplevet et fald i BNP på 3,6 procent. For 2016 ventes en stigning på 0,3 %. Rusland er det 51. bedste land at gøre forretning i, og landet forventer at komme op på en 20. plads inden for få år.

Dansk landbrug har haft et par triste år som følge af den russiske embargo mod europæiske fødevarer. Der er sket et fald i russisk kødimport på 87 %, for andre fødevarer 29 % og for mælk/æg er det 16 %.

Det danske selskab Idavang, der har store svinefabrikker i Litauen og Rusland, opfordrer også danskere til at slå sig ned i Rusland frem for at satse på eksport.

»Man skal ind i Rusland og producere dér. De seneste 13 år er kødforbruget i Rusland fordoblet. Og rublen er halveret i værdi siden 2013«, sagde næstformand i bestyrelsen i Idavang, Jytte Rosenmaj.

»Men man kan ikke komme som individuel landmand eller et lille firma. Du skal være stor for at slå dig ned i Rusland. Det er bedst med lokal låntagning, så man ikke er sårbar på grund af vekselkursen, der går op og ned«, sagde hun.

Idavang har en omsætning på 100 millioner euro om året, heraf 50 millioner euro i Rusland.

Det er især danske virksomheder indenfor landbrug, fødevarer, fisk, sundhed, energibesparelse og high-tech, der har gode chancer på det russiske marked.

Det mener den danske generalkonsul i Sankt Petersborg, Thorbjørn Lindmark. Og det er især know-how, som danskerne kan stille til rådighed:

»Rusland bør og vil gøre sig mere selvforsynende med fødevarer. Og det er i gang. Rusland er det 5. største landbrugsland, men meget ineffektivt. Her har Danmark erfaring på grund af landets lille størrelse og høje lønomkostninger«, sagde Thorbjørn Lindmark.

thorbjørn lindmark

 

Den danske generalkonsul, Thorbjørn Lindmark, tilbyder danske virksomheder assistance mod betaling, men kan henvise til gratis russisk hjælp

Den russiske plan for 2020 forudsiger en stigning i landbrugsproduktionen på 39 %, fødevarer 60 %, produktivitet 70 % og lønfremgang på 95 %.

Danske firmaer, der allerede opererer i Rusland med succes er Grundfos, Carlsberg, Pandora og LEGO.

Tags: ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER