Go to ...

14. juli 2024

MINDST RINGE FAKE NEWS


KOMMENTAR af MIKKEL SCHOU: For Sverige er den russiske trussel igen reelvar overskriften på Charlotte Aagaards artikel i lørdagsudgaven af dagbladet Information.

For det første var der ikke tale om en nyhed, selvom den blev præsenteret som sådan. Det var snarere en analyse. Men analyse var det heller ikke. Det var nogle enslydende kilders mening og vurdering. Og det er jo hverken faktuelt eller analytisk.

Og til den følelsesladede påstand om trussel mod Sverige: Jeg har endnu til gode at møde nogle almindelige svenskere, der er bange for russerne. Det lader til – lige som i andre situationer, hvor USA og NATO forbereder militær intervention eller oprustning – snarere at være en angst, der findes i regeringskontorer og på forsvarsakademier, og som medier a’la Information uden videre bringer, ja, videre.

Nyheden, der er to uger eller så gammel, i artiklen er, at en russisk rig skurk gerne vil købe en nedlagt ubåds-havn på den svenske ø Gotland, der er i privat salg. Og Charlotte Aagaard spekulerer så i det eventuelt for svensk forsvar skadelige i, at Rusland måske kunne bruge ubåds-havnen.

Nå. Min hensigt var ikke så meget at gøre opmærksom på, at Information er med til at italesætte en nødvendighed af militær oprustning. Det er mere, at Charlotte Aagaard endnu en gang gør meninger og ufuldbyrdede spekulationer til fakta og nyheder. Dét er altså også fake news.

PS: og selvom en russisk mafiaboss i ledtog med Putin køber en ubåds-havn på Gotland, har jeg tiltro nok til svensk efterretningstjeneste, maritime forsvar og lovgivning til, at Gotland ikke bliver hverken indtaget af grønne mænd eller base for den russiske flåde.

Tags: ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From Debat