Go to ...

22. juli 2024

KONGERNES LAPIDARIUM ÅBNER


Christian den fjerdes bryghus på Slotsholmen i København åbner den 4. juni i år for publikum. Der er en unik samling af Frederik den femtes skulpturer fra kongens slotshaver og bygninger. Det er originale skulpturer, der er erstattet af nylavede, på grund af vejr og tidens slid.

Af MIKKEL SCHOU

En enkelt af de mange skulpturer i det gamle bryghus har en stenhugger brugt seks år på at kopiere. Den nye kopi er så sat op, hvor den gamle stod. Den var i slemt forfald på grund af vejr og vind. Og tidens tand.

2 kongens lapidarium

Bryghuset, eller Kongernes Lapidarium, som samlingen kaldes, rummer især skulpturer fra Frederik den femtes regeringstid 1746-1766. Han var konge over såvel Danmark som Norge. I fredstid, vel at mærke. Og det kan måske forklare, at han spenderede så mange penge på kunst, der skulle udstille hans magt – over fred og kultur.

Særlig interessant er Nordmandsdalen i Kongernes Lapidarium. En norsk postmand sendte sin danske konge en mængde små figurer skåret i ben. De forestillede kongens norske undersåtter i lokale klædedragter fra forskellige dele af Norge.

1 kongens lapidarium

Kongen blev så begejstret for figurerne, at han fik sin hofbilledhugger Johann Gottfried Grund til at kopiere figurerne i fuld størrelse i sandsten.

Det endte med at blive til 60 nordmænd og 10 færinge som kongen kunne bevæge sig rundt mellem ved Fredensborg slot.

3 kongens lapidarium

I 2002 blev alle figurerne kopieret af billedhugger Erik Erlandsen og opsat i slotshaven. Det er de originale skulpturer, der nu kan ses i Kongernes Lapidarium, hvor de står bedre beskyttet mod forfald.

På den nederste etage i bryghuset ses desuden en række skulpturer af kongen til hest. En af dem er Nordens første rytterstatue. Den står stadig – i en udgave fra 1946 – på Kongens Nytorv.

Loftet er reserveret mere klassiske skulptur-temaer med motiver fra den romerske og græske kultur.

Der er i alt 400 skulpturer i Kongernes Lapidarium, der kommer fra danske slotte, haver og slotte.

Lapidarium er latinsk og betyder stensamling. Det koster 50 kroner for voksne og det halve for børn at komme ind til stensamlingen.

Tags: , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From KULTUR