Go to ...

22. juli 2024

SNOWDEN: »OBAMA VÆRRE END BUSH«


George junior Bush blev afsløret i at give ordre til ulovlige aflytninger og overvågninger. Obama har siden tilladt det hele og godkendt endnu mere global overvågning for at sikre det politiske system og støtte USA’s økonomiske interesser. Det fremgår af Glenn Greenwalds bog om Snowden, der netop er oversat af Informations forlag.

Af MIKKEL SCHOU

Det er meget værre end man kunne tænke sig – USA’s overvågning af hele verdens internet-trafik og mobiltelefoni. Og Storbritannien er den mest aktive af USA’s samarbejdspartnere.

Ifølge journalist Glenn Greenwald drejer det sig – surprise – ikke om forebyggelse af terror. Nej, det handler om at bevare den politiske kontrol over befolkningerne i den del af verden, som USA mener sig berettiget til at herske over. Overvågningen er også et værktøj, som USA’s økonomiske interessenter nyder alvorlig stor glæde af.

snowden overvaaget 1

Det og meget mere fremgår af Glenn Greenwalds bog om whistlebloweren Snowden. Det var Greenwald, som Snowden kontaktede for at publicere de dokumenter, som Snowden havde hugget fra NSA (USA’s mægtigste efterretningstjeneste), mens han endnu var ansat i foretagendet. Bogen er udkommet på dansk fra Informations forlag under titlen ”Overvåget”.

Og det kan vi alle sammen roligt føle os – overvåget.

NSA har som mål at kunne opsamle alle informationer, der udveksles på internettet. Målet er i sig selv idiotisk og kræver fantastisk meget elektronisk lagerplads. Men det er ikke noget problem. De amerikanske skatteydere betaler for det, og amerikanske selskaber inden for IT, overvågning og våbenindustri har kronede dage.

Bogen er glimrende som værktøj til at sætte sig ind i, hvad det er USA har gang i. Noget af det mest skræmmende er, hvordan et system af overvågning er bygget op og kontrolleret af en hemmelig domstol, der uden videre imødekommer enhver begæring fra NSA. Skal man tro Glenn Greenwalds gengivelse af de stjålne dokumenter, giver domstolen en gang om året NSA lov til at fortsætte sit arbejde uden nærmere interesse for, hvad det er NSA laver og med hvilket formål.

NSA har en række kunder, som nyder godt af de mange informationer, der indsamles. Det er naturligvis regeringsinstitutioner, der skal forebygge terror. Men informationerne bruges også til at efterforske i anden kriminalitet.

Og så er det befriende at læse af dokumenterne, at det er rigtigt, at NSA også leverer ulovligt indhentede oplysninger, som regeringen kan bruge i politiske forhandlinger. Det er aflytninger af andre landes regeringsmedlemmer og embedsmænd, så USA lige er på forkanten i forhandlinger i FN eller på klimatopmøder, som det skete til COP 15 i København.

Men også USA’s erhvervsliv får informationer, der kan bruges i økonomiske forhandlinger, og informationer, der ikke kan beskrives som andet end stammende fra industri-spionage.

Greenwald forsømmer ikke lejlighederne til på en behersket måde at beskrive hykleriet, når USA advarer om andre landes forsøg på spionage og aflytning. USA er formentlig længst fremme i anvendelse af IT-teknologi til overvågning. Af de mange dokumenter fornemmer man dog, at Storbritannien er lige så langt fremme og lige så overskridende i deres overvågning af almindelige borgere.

Det mest skræmmende ved læsningen af ”Overvåget” er muligvis den dokumenterede påstand om, at det i virkeligheden handler om at have kontrol over befolkningen.

Men læs for Guds skyld bogen. Det er vildt, hvad der teknisk er muligt for NSA at gøre. Følge med mens du arbejder på computeren, for eksempel.

Modstanderen er ikke en terrorist i en bjerggrotte i Afghanistan. Nej, det er enhver modstand mod det etablerede politiske system. Ideologien bag den massive overvågning af alle mennesker, skal få borgerne til at censurere sig selv. Borgeren skal vide, at borgeren overvåges, så det kan godt betale sig at holde lav profil.

Det er der heldigvis mange, der ikke vil. De udbasunerer rask væk deres mening om alting på internettet. Er noget af det farligt for det politiske system, som for eksempel Snowdens afsløringer, griber systemet til andre metoder.

”Overvåget” afslører, hvordan NSA og den britiske medpart, benytter sig af dæmonisering, skandalisering og manipulation af borgere, der anses for at være farlige i deres ytringer.

Og som det skete i Sovjetunionen, er det ultimative træk at beskrive den modstrittende borger som paranoid, seksuelt afvigende, politisk ekstrem eller økonomisk forgældet. Det oplevede vi jo også i Danmark, da Frank Grevil afslørede Fogh Rasmussens krigforbrydelse.

Det er hårrejsende læsning at blive bekendt med NSAs overvågningsevne og –ambitioner.

Der er ringe trøst at hente i Greenwalds beskrivelse af medierne i især USA. Den fjerde statsmagt er for længst hoppet i kanen med de magter, den skulle overvåge og beskrive.

Tags: , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From KULTUR