Go to ...

23. februar 2024

ISRAELS HÆR AD EN KNIVSÆG I GAZA


TVflux er tilbage fra den største israelske bosættelse i Gaza-striben, Gush Katif. Den israelske hær forsøger at forholde sig neutralt og udføre regeringens ordrer. TVflux kom gennem tre militære og to politivejspærringer.

Af Mikkel Schou, den 28.juli 2005

Regeringen har besluttet, at kun israelere med bopæl i Gaza-bosættelser kan komme ind i Gaza-striben. Politi og militær har opstillet effektive kontrolposter udenfor Gaza.

Kører man fra Beer Sheva, den nærmeste israelske storby, mod bosættelsen i Gaza, Gush Katif, skal man gennem tre militære og to politi-vejspærringer. Normalt kigges der efter mistænkelige palæstinensere, men nu leder politi og militær efter højreorienterede aktivister, der er imod rømningen af bosættelserne i Gaza og på Vestbredden.

Bosættelserne i Gaza er erklæret militærzone. Ved den militære vejkontrol i Kissufum bruger militæret bærbare computere til at registrere israelere, der kører ud og ind af Gaza. Regeringen har besluttet at kun israelere med bopæl i Gaza-striben kan komme ind og ud.

Regeringen og militæret prøver på denne måde at undgå at de ekstreme bosættere mobiliserer ligesom i sidste uge, hvor mindst 25.000 demonstranter blev standset af militæret uden for Gaza-striben. Men det skønnes at mindst 1.000 aktivister allerede er kommet illegalt ind i de israelske bosættelser.

Israels forsvarsminister Shaul Mofaz siger til avisen Haaretz, at han ikke forventer voldelige sammenstød, når bosættelserne skal ryddes. Enkelte familier har valgt at flytte allerede. Bosætterne får udbetalt en erstatning af den israelske stat ved fraflytning, men den reduceres kraftigt for de bosættere, der ikke er flyttet inden den 17. august. Hæren regner med at begynde fraflytningen den 15. august. Det vil ifølge Mofaz tage to til tre uger. Derefter skal hæren bruge en uge til at fjerne alle israelske bygninger i området.

Ekstremistiske religiøse ledere har opfordret soldater til ikke at deltage i rømningen af bosættelser. Det har fået talsmænd i hæren til at sige, at så vil de heller ikke længere beskytte bosættere mod palæstinensiske angreb. Desuden vil Torah-studerende, der normalt aftjener den israelske værnepligt på meget lempelige vilkår, skulle aftjene de normale tre år, hvis de bliver anholdt under en ulovlig demonstration.

Forleden blev en højtstaaende politimand forflyttet. Han havde under sidste uges demonstrationer beordret til, at demonstranterne skulle tæves med knipler, at så mange af de ortodoks religiøse som muligt skulle anholdes og han skulle efter sigende have brugt slemt nedsættende vendinger om demonstranterne.

Men Ariel Sharons regering og militæret er ved at tage historiske skridt henimod at give palæstinenserne mere magt i deres eget område. Det gælder ikke kun de ulovlige bosættelser i Gaza og på Vestbrededen. Grænsen mellem Gaza og Egypten, som israelerne bevogter, skal snart bemandes med egyptiske og palæstinensiske grænsesoldater.

Soldater, som TVflux talte med udenfor Gush Katif, siger at dette er noget de kan fortælle deres børnebørn om. De forventer at rømningen af bosættelserne kun kan gøre forholdet til palæstinenserne bedre.

De under ti procent fanatiske og ortodokse jøder giver ikke op uden videre. For dem er det land som Gud har lovet dem. Så hvorfor give det fra sig. Og så til arabere, som de ikke kan fordrage.

Den israelske avis Haaretz skriver, at en højreekstremistisk aktivistgruppe har nedkaldt en oldgammel jødisk forbandelse over Ariel Sharon. De mener, han er ansvarlig for den kommende rydning af bosættelser. Og som de siger til Haaretz:

“Sikkerheden omkring Sharon er mere omfattende end den var omkring Hitler og Stalin, så det er ikke muligt at komme tæt nok på til at dræbe ham.”

Det skal forbandelsen så sørge for. Sådan venter israelerne på hver deres mirakel. Det er ikke noget de venter kommer fra det israelske parlament Knesset. I følge en meningsundersøgelse i går føler 87 procent af israelerne sig ikke repræsenteret i Knesset.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From Israel