Go to ...

13. juli 2024

IKKE NOK TERROR?


Et terrorangreb i Danmark burde være rigeligt begrundet i dansk deltagelse i USA’s forbryderiske krige. Alligevel er det tilsyneladende – bortset fra enkelte undtagelser – kun unge mennesker med personlige og sociale problemer opvokset i Danmark, der tyr til handling. Er Kundby-pigen politiets svar på, hvorfor vi skal beskyttes mod terror?

KOMMENTAR AF MIKKEL SCHOU

En 15-årig pige på Sjælland anholdes dagen efter et terrorangreb, som hun ifølge politiet planlagde men ikke udførte. Pigen havde fortalt om sit planlagte angreb til Gud og hvermand og lagt beskeder på Facebook. Med sted og dato for angrebet.

PET og en pædagog vidste om det – ifølge mediernes dækning af sagen – mens andre har beskrevet hende som en stille pige med en mildest talt utryg opvækst med flere anbringelser uden for hjemmet.

Det var ifølge medier heller ingen hemmelighed, at hun konverterede til islam i sin unge alder. Det skrev hun også om på Facebook.

Hun blev først stoppet, da moderen opdagede, at pigen havde gemt ingredienser til at fremstille en bombe. Ingredienser som enhver kan købe i Superbrugsen eller hos Matas.

Som hendes forklaring i retten er blevet refereret, fremstår Kundby-pigen som en stakkel, der søgte opmærksomhed og bekræftelse. Noget hun tydeligvis ikke fandt gennem opvæksten.

Aydin Soei giver en udmærket forklaring på pigens manglende potentiale som terrorist. Hvis hun er skyldig, er hun vist den første kvinde i Europa, der udøver religiøst betinget terror – som tiltalen lyder – og ikke mindst den yngste, der nogensinde har handlet alene.

Aydin Soei kan høres her på DR’s Orientering fra den 21. april.

Interviewet starter omkring 00.32.32

SKAL BEGRAVES LEVENDE
Anklageren mener, at pigen er så farlig, at hun skal holdes indespærret på ubestemt tid. Hvis det bliver resultatet, kunne man ønske, at hun havde gennemført sine planer, så tiltalen havde fremstået mere troværdig.

Aydin Soei har en fin pointe i, at hvis pigen var blevet pågrebet for fem eller ti år siden, så havde ingen tænkt på terror, men på at pigen var i nød.

Som sagen foreløbig er belyst, kan man mistænke politiet for, at Kundby-pigen skal bruges som eksempel på, hvor vigtig terrorbekæmpelse er. Og man får så den tanke, at der slet ikke udføres terror nok til at begrunde myndighedernes anvendelse af ressourcer til at bekæmpe den.

Pudsigt nok kan Kundby-pigen ikke bruges til at illustrere behovet for den allerede voldsomme overvågning af os alle sammen. For pigen annoncerede den forbrydelse, som hun altså afstod fra at gennemføre.

Hendes angiveligt påtænkte angreb på en jødisk skole kan forklares som politisk motiveret terror, hvis det var en reaktion på Israels besættelse af Palæstina. Men et angreb på hendes egen tidligere skole, fordi hun ikke blev inviteret til en gallafest? Come on.

Tags: ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From Debat