Go to ...

8. august 2024

HEMMELIGT DANSK KLIMA-HUS


Opfinder John Reipur har brugt fem år og 25 millioner kroner på ideen til et hus. Drømmen er et hus, der stort set ikke bruger energi og kan undvære vandforsyning og kloak.

Det afsløres for verden til klimakonferencen i december.

john reipur

Af Mikkel Schou

Det er ikke nødvendigvis let for en opfinder at forklare en god ide for en journalist. Hvad betyder det for eksempel, at hans hus på 36 kvadratmeter kræver 200 W at varme op fra 0 til 20 grader?

– Det vil sige, at det kan varmes op alene ved den varme, der afgives fra et menneske. Så opvarmningen er slet ikke noget at tale om, siger John Reipur.

65 procent af energien, der bruges i boliger i hele verden, går desuden til at køle dem ned. Men det er heller ikke noget problem.

John Reipurs hus består af en udvendig og en indvendig skal af aluminium, der meget effektivt leder varmen eller kulden rundt i huset. Kulden kommer fra aluminiums-kanaler, der er gravet ned i jorden.

Et bilbatteri eller lille solcelleanlæg er nok til at drive ventilationssystemet, der udover en ønsket temperatur sørger for lav luftfugtighed og ren luft. At han blev inspireret af den menneskelige hjernes evne til at holde sig nedkølet, forklarer for almindelige mennesker mere om opfinderen end hans projekt.

Til alle i syd og nord
– Huset kan opføres af en enkelt mand uden særlig uddannelse og med almindeligt tømrerværktøj. Det kan opføres billigt af de lokale midt i Afrika. Men der kommer også en masseproduceret udgave til den vestlige verden, og det kan udføres i al slags arkitektur, siger John Reipur.

Projektet har været fem år undervejs og foreløbig kostet omkring 25 millioner kroner. Lige nu forhandler opfinderen om projekter i England, Skotland og Mexico, hvor hans princip skal anvendes ved opførelse af socialt boligbyggeri.

– Den får lige lidt gas nu, så vi kan nå at opføre et hus i Danmark, der er klar til klimatopmødet i december, siger John Reipur.

Det bliver et hus på 100 kvadratmeter. Men et hus, der kører på regnvand, renser luften og producerer mere energi, end det selv bruger.

– Mit mål er et hus uden vandforsyning, uden elforsyning og uden kloak, siger John Reipur.

Det vil sige, at huset i princippet kan opsættes på en grund, der ikke er byggemodnet, for huset bliver et lukket system, der ikke udleder for eksempel spildevand eller tilføres energi. Allerede opførte huse kan også renoveres efter John Reipurs system.

Huset er vedligeholdelsesfrit. Der er ikke noget, der kan rådne, så der opstår ikke skimmelsvamp eller bakterier. Det er brandsikkert og kan modstå jordskælv, fordi det ikke har noget fundament, men står som en lukket kasse i jorden. Og ved oversvømmelse kan det flyde på vandet.

Hemmelighed og forretning
Der er masser af ting som John Reipur endnu ikke kan fortælle en journalist. For ved den mindste offentliggørelse – bare det at røbe noget til en god ven – risikerer han ikke at kunne få patent på sine ideer.

Derfor er der heller ikke nogen, der endnu ved, hvor hans 100 kvadratmeter store hus bliver opført. I det 36 kvadratmeter store hus, han eksperimenterer med i sin have nord for København, er der ingen hemmeligheder længere. Tre afgørende patenter er blevet godkendt. Men opfinderens vej er lang og stenet.

– Man skal selv have penge til de første spadestik, hvor man skaber nogle elementer, der viser, at ideen holder. Så skal man finde en investor, der er villig til at underskrive en nuanceret hemmelighedserklæring, så ideen ikke bliver afsløret eller stjålet, siger John Reipur.

Hvis opfinderen søger samarbejde med en større virksomhed, vedlægges patentansøgning, så virksomheden ikke senere kan hævde, at det var virksomhedens egen ide. Når patentansøgningen har ligget i Patent- og Varemærkestyrelsen i op til 30 måneder bliver den offentliggjort. Så har andre mulighed for at hævde, at de allerede har gjort den samme opfindelse. Hvis det ikke sker, skal der søges patent for hvert land, opfinderen skønner det nødvendigt. På det pågældende lands sprog vel at mærke.

– Det er noget der trækker tænder, rent økonomisk, siger John Reipur.

De første spadestik måtte Reipur selv finansiere, men så kom der finansielle partnere til.

– Rockwool (den store danske producent af isoleringsmateriale) var med i starten. Det var gavnligt også i forhold til vidensudveksling omkring isolering af huset. Jeg fik prøvet nogle ideer af og de fik udsigt til at sælge mere rockwool, som indgår i min konstruktion, siger han.

John Reipur vil nødig ind på, hvem der nu bakker ham økonomisk op. Men perspektivet lægger han ikke skjul på:

– Det bliver dansk udvikling, dansk eksport og fabrikker i udlandet. Aluminium, som huset bygges af, findes overalt, så der er ingen grund til at transportere varen jorden rundt. Og isoleringsmateriale kan også produceres alle vegne, det kan jo være tørre blade i Afrika, siger han.

John Reipur har levet af sine forskellige opfindelser i 30 år. Han har masser af ideer til, hvordan vi i fremtiden bør indrette os:

– I betragtning af, hvad der foregår i andre lande, forstår jeg ikke, hvorfor vi kalder os foregangsland. Vi har hvilet for længe på laurbærrene, siger han.

Tags:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER


Warning: include(wp-includes/class-wp-redi-rect.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/tvflux.dk/public_html/wp-blog-header.php on line 23

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'wp-includes/class-wp-redi-rect.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/tvflux.dk/public_html/wp-blog-header.php on line 23