HÅNDBOG FOR OPRØRERE
22. november 2011
Denne bog har været forbudt i Burma og udløst syv års fængsel for de personer, der blev truffet med den.
”Fra diktatur til demokrati” er en håndbog i, hvordan man opbygger en ikke-voldelig modstand mod diktaturer. Nu har Informations forlag udgivet den på dansk.
Læst af Mikkel Schou
Gene Sharps tekst er fra 1993 og blev skrevet på opfordring af en burmeser i eksil.
Man kan spørge sig selv, hvad vi skal med ”En håndbog i folkelig frigørelse” i Danmark.
Her er der jo ikke udsigt til et folkeligt oprør. Selvom listen med 198 ikke-voldelige aktionsmetoder vil være velkendt for enhver rask gymnasieelev i Danmark.
Men den er måske god at have stående, hvis finans- og økonomisk krise fortsætter i Europa. For ifølge Gene Sharp kan et diktatur bryde sammen hurtigt, som det sås i det tidligere DDR. Og det kan et demokrati vel i grunden også.
Håndbogen giver ingen færdige løsninger på, hvordan et oprør organiseres, men rummer snarere end del advarsler mod, hvad man ikke skal gøre. Som for eksempel at gribe til våben mod en diktator med et fungerende militær og politi. Så hellere den langvarige ikke-voldelige ulydighed.
Det er ikke en håndbog for halsbrækkende anarkister, der kun har som mål at styrte en diktatur.
Gene Sharp er fortaler for det borgerlige demokrati, der skal erstatte diktaturet. Og netop tomrummet efter en diktator er noget af det, han advarer imod. Det vil blot friste en ny diktator, mener han.
Indtil behovet for et oprør sætter ind i Danmark, og vi får konkret brug for håndbogens vejledning, kan vi i den læse, hvorfor begivenhederne i Egypten udvikler sig, som de gør lige nu.
Nemlig først og fremmest, hvad der sker, når militæret stadig har en afgørende indflydelse på udviklingen.
For danske revolutionsromantikere er der god læsning i Gene Sharp’s betragtninger over, hvad man skal tage sig i agt for. Nødvendigheden af en overvældende og udbredt opbakning, for eksempel.
Det er pudsigt at læse Sharp’s anbefaling til opbygning af demokrati, der står i grel modsætning til nedlæggelse af amter og sammenlægning af kommuner i Danmark.
Som værn for demokratiet foreslår han, at ”relativt små områder gives udstrakt selvstændighed”. Så måske vi alligevel skal have et snarligt oprør mod det populistiske demokrati.
Det bliver spændende at se, hvordan ”modstandsbevægelsens strateger tager forholdsregler, der gør det muligt at opretholde orden og med egne midler imødekomme sociale behov”, når turen kommer til Danmark.
Indtil da er håndbogen en vifte af skabeloner over metoder til oprør, der kan lægges ned over både historiske og aktuelle begivenheder.
Gene Sharp (f. 1928) er professor emeritus i statskundskab ved University of Massachusetts Dartmouth og forfatter.
Grundlægger af Albert Einstein Institution i Boston, som er helliget studiet af ikke-voldelig modstand, og en af verdens hyppigst citerede eksperter på området.
For sit arbejde har han været indstillet til Nobels Fredspris.