FRISTAD PÅ VEJ UD AF JURIDSK TOMRUM
24. november 2011
24.11.11 Christiania og staten begyndte forleden en større oprydning i uafsluttede byggesager.
Fra næste sommer er det nemlig Christianiafonden, der kan gøres ansvarlig for ulovlighederne.
Af Mikkel Schou for dagbladet Information
Christiania har oparbejdet en række påbud og varsler om påbud fra staten.
Myndighederne har nemlig indtil nu haft svært ved at komme efter christianitter i sager om bygninger og udendørsareal.
Der har simpelthen ikke været en ejer at henvende sig til. Men den ejer er i fremtiden Christiania-fonden.
Lige nu drejer det sig om 29 påbud og 37 varsler i sager om blandt andet blomsterkasser, hegn, terrasser, ombygninger og tilbygninger.
De såkaldte byggesager skal gerne være ude af verden, inden Christianiafonden bliver ejer af det meste af fristaden 1. juli næste år.
Det er Christianias advokat og Byggestyrelsen, der fører sagerne videre efter den nu nedlagte Slots- og Ejendomsstyrelse, enige om.
Derfor mødtes parterne i fredags til det første forsøg på at få sagerne afklaret.
Ny forhandlingspartner
»Det er lidt oprydningsarbejde. Det skal vi nok få klaret,« siger Christianias advokat og udpeget medlem af Christianiafondens bestyrelse Knud Foldschack.
»Det er bagateller i forhold til, hvor stort området er, og hvor mange mennesker, der bor (omkring 700 voksne, red.),« siger han.
Men når Christiania- fonden som forventet overtager ejerskabet 1. juli næste år, så er det fonden, der er ansvarlig for, at love og regler overholdes.
Det bliver så Københavns Kommune, der fremover kan rejse sager om hegn, terrasser og så videre, som christianitterne ikke på forhånd søger om fornøden tilladelse til. På den måde bliver Christianiafonden stillet ligesom alle andre ejere af ejendomme.
Bortset fra, at Christiania-fonden bliver ansvarlig for, hvad christianitterne som lejere kan finde på at gøre, som myndighederne vil opfatte som ulovligt.
Med andre ord risikerer Christiania-fonden at blive statens bussemand, som christianitterne skal forhandle med.
Kamp til det sidste
Byggestyrelsen havde i fredags det første møde med Christianias advokat om de mange påbud.
Styrelsen regner med, at Christiania selv får bragt tingene i orden i tide.
»Vi arbejder på, at så mange påbud som muligt er blevet afklaret inden 1. juli næste år,« siger chefkonsulent Marija Thieden fra Byggestyrelsen.
Men hun kan ikke sige, hvad der vil ske med de påbud, som ikke er efterlevet inden da. Men de bortfalder ikke, bare fordi Byggestyrelsen ikke længere fører sagerne, forklarer styrelsen.
»Mange af påbuddene på Christiania skyldes christianitternes manglende lyst til at søge tilladelse til deres aktiviteter,« siger Knud Fold-schack.
»Det vigtige er, at det hele bliver lovligt. Det kræver blandt andet, at vi får sendt nogle ansøgninger om byggetilladelser af sted,« siger han.
Så sent som i forrige uge blev 13 christianitter frifundet i en sag om tagbyggeri. Taget på Karlsvognen var blevet hævet uden tilladelse. Men anklageren kunne ikke bevise, at beboerne var ansvarlige for byggeriet, og der var ingen ejer.
I sådanne sager er det efter 1. juli 2012 Christiania-fonden, der er ansvarlig — med risiko for påbud, tvangsbøder og retssager, som det i årevis er lykkedes christianitterne at holde ud i strakt arm.