Go to ...

27. februar 2024

CHRISTIANIT FRIKENDT I BYGGESAG


28.04.11  Principiel dom i Københavns byret betragter Christiania som et fællesskab.

Det kommer belejligt for christianitterne, der inden 2. maj skal beslutte sig for et køb af statens bygninger. Staten vrider sig over dommen.

Af Mikkel Schou for dagbladet Information

Det er ejeren der er ansvarlig for en bygning. Det har Københavns byret slået fast med en henvisning til byggelovens paragraf 17.

Derfor er en christianit blevet frikendt for ikke at efterkomme et påbud fra Slots- og Ejendomstyrelsen (SES), der administrerer Christiania-området.

Christianitten fik først påbud om at fjerne en tilbygning til sit såkaldte selvbyggerhus, som SES ikke havde givet tilladelse til at blive opført. Christianitten mente, at der var tale om en renovering og overhørte påbuddet.

SES anmeldte så byggeriet som ulovligt til politiet og det førte i sidste ende til, at der blev rejst tiltale med påstand om tvangsbøder.

Byretten slår nu fast, at tilbygningen er ulovligt opført, men altså også at det ikke er christianitten, der ejer huset.

Og det er helt i tråd med christianitternes selvforståelse, som den tiltalte christianit forklarede byretten: Selvbyggede huse ejes af fællesskabet. De statsejede bygninger råder fællesskabet over og giver brugsretten til christianitter.

Christianitternes advokat Knud Foldschack er meget tilfreds med dommen.

»Den er principiel, fordi den gør op med Slots- og Ejendomsstyrelsen metode siden 2003, hvor de har forsøgt at retsforfølge de enkelte individer. Dommen siger, at Christiania skal betragtes som et fællesskab«, siger han.

Christiania skal beslutte sig for ejerskab
Mellem 10 og 15 lignende sager om byggeri på Christiania nærmer sig en politianmeldelse, fordi et påbud ikke er efterkommet, vurder Knud Foldschack.

Han håber, at dommen fra Københavns byret sætter en stopper for SES taktik med at anlægge sager.

»Nu må der findes en løsning og ikke føres sager. Og den mest fantastiske løsning er, at Christiania køber så meget som muligt som fællesskab«, siger han.

Og det er netop en løsning, som regeringen har lagt op til. Inden 2. maj i år skal Christiania svare, hvilken form for ejerskab over statens bygninger på Christiania, de ønsker.

Styrelsen har foreslået, at en almen boligorganisation køber bygningerne og lejer dem ud til christianitterne, eller christianitterne som et fælleskab eller individuelt køber dem.

Hvis ikke Christiania svarer, vil SES give beboerne i de enkelte bygninger tilbud om, at de sammen kan købe bygningen.

Det forventes, at statens bygninger kan sælges for omkring 150 millioner kroner.

Enkelte af statens bygninger ligger på volden, der er fredet som fortidsminde. De kan derfor ikke sælges, men må lejes af staten. Selvbyggerhusene skal heller ikke købes, men grunden under dem skal lejes.

Undren over anke
Ifølge politifuldmægtig Anne Risager, der førte byggesagen mod christianitten vil dommen blive anket. Og det undrer advokat Knud Foldschack sig over.

»SES har tidligere anerkendt Christiania som ejer af selvbyggerhusene. Og det foreslår de jo også som en mulig løsning på ejerspørgsmålet omkring statens bygninger«, siger han.

I Slots- og Ejendomsstyrelsen er de derimod tilfredse med, at sagen bliver anket. Og her mener man ikke nogensinde at have anerkendt fællesskabets ejerskab af selvbyggerhuse.

»Hvis man bygger et hus, er man også ejer. Hvis Christiania er ejer, hvem er det så«, spørger Kristian Lyk-Jensen i SES.

Han forudser, at det bliver vanskeligt at retsforfølge personer, der bygger ulovligt, hvis de siger, at det er fællesskabet, der er ansvarlig.

Men det mener Knud Foldschack, ikke er noget problem:

»Christiania har overholdt alle indgåede aftaler og skylder ikke staten nogen penge. Et påbud kan udstedes til fællesskabet og ender det i tvangsbøder er det fælleskassen, som administrerer økonomien, der hæfter«, siger han.

I SES opfattes det som en meget uklar konstruktion, som ikke har juridisk gyldighed. Desuden mener man i SES, at Christiania ikke har overholdt en aftale fra 2007, om at der ikke må bygges på volden.

Når der skal indgås en aftale om salg af statens bygninger, er det netop en betingelse, at der findes en robust juridisk konstruktion med bestyrelse og lignende, der kan sikre, at aftaler overholdes.

»Den eneste mulighed vi har tilbage, hvis dommen står ved magt, er en fysisk fjernelse af ulovligt byggeri«, siger Kristian Lyk-Jensen.

Christiania lukker

luk ca

Islandsk tv var på pletten for at reportere om det lukkede Christiania

På et fællesmøde mandag aften besluttede Christiania at lukke for fristaden for gæster.

Alle indgange var onsdag morgen barrikaderet og eneste mulighed for at komme ind var ved den Grå Hal, hvor christianitter og andre særligt accepterede blev lukket ind.

Lukningen af Christiania sker dels for at give beboerne mulighed for at samles om en beslutning inden 2. maj om statens ultimatum angående køb af statens bygninger, dels for at vise omverden, at fristaden er under pres.

Det er en udbredt opfattelse på Christiania, at regeringens intention med lovliggørelsen er, at amputere fristaden ved en snigende privatisering.

Resultatet af en sådan privatisering er ifølge christianitterne det samme som en lukning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From CHRISTIANIA