Go to ...

29. maj 2024

ANKLAGER KRITISERER LOV OM HASH OG KØREKORT


Man bruger færselsloven til at føre narkopolitik, og borgere bliver frakendt deres kørekort, selvom det er usikkert, om de var påvirkede, da de kørte bil. Sådan lyder kritikken fra politianklager Palle Lyngsø fra Københavns Politi. SF fremsætter i dag forslag om at lempe sanktionerne

AF MIKKEL SCHOU for dagbladet INFORMATION

Netop som Folketinget i dag skal behandle et forslag fra SF om at lempe sanktionerne mod bilister med hash i blodet, lyder der en skarp kritik af de gældende regler fra anklager i Københavns Politi Palle Lyngsø.

Som tidligere beskrevet i Information og TVflux mener flere advokater og lægelige eksperter, at det er en for voldsom sanktion for førstegangsforseelser, at bilister selv med meget små mængder hash i blodet siden en
lovændring i 2012 bliver frakendt retten til at køre bil i tre år.
Palle Lyngsøe understreger, at han på ingen måde anbefaler, at man kører bil i påvirket tilstand. Men det er hans oplevelse, at loven blev ændret og sanktionerne skærpet for at få de unge til at holde op med at ryge hash:

»Man bruger færdselsloven til at føre narkopolitik. Og det har nogle samfundsmæssige konsekvenser. Når man tager kørekortet fra unge mennesker i tre år, så fratager man dem også mange gange deres levebrød. Og det gør man måske uden at bevise eller påvise, at de har været til fare i trafikken«, siger Palle Lyngsø.

Politianklageren påpeger, at der ikke er nogen graduering i lovgivningen:

»Lige så snart man er over bagatelgrænsen, bliver man straffet, som hvis der var tale om spritkørsel, hvilket vil sige 3 års ubetinget frakendelse af førerretten. Inden 2012 gav samme forseelse kun betinget frakendelse af førerretten«, siger han.

»Mange unge mennesker får taget deres kørekort i tre år, fordi de har kørt bil med hash i blodet, der var lige over bagatelgrænsen. De siger i retten, at det var flere dage siden, at de røg hash, og de ikke var påvirkede. Det er mit indtryk, at mange af dem taler sandt.«

EFTERLYSER UNDERSØGELSER
Hvis der er tale om både for meget alkohol og for meget hash under kørsel bliver den såkaldte frakendelsesperiode fordoblet. Det vil sige, at den dømte bliver frataget kørekortet i seks år. Og det er ikke blot
en mulighed. Det fremgår af den nuværende lovgivning, at det er en sanktion, der ikke kan fraviges af retten.

Palle Lyngsø efterlyser videnskabelige undersøgelser, der kan vise, hvor meget hash i blodet, der skal til, før man kan sige, at det er uforsvarligt at køre bil. På samme måde som bilister bliver straffet alt efter, hvor meget alkohol de har indtaget.
Dog finder politianklageren det positivt, at den omfattende medieomtale af emnet kan have gjort det klart for de unge, at de risikerer at miste kørekortet flere dage efter, de sidst røg hash. Det stod ikke klart i lang tid efter lovændringen i 2012.

Kritikken af lovgivningen er blevet hørt i Folketinget. Den er baggrunden for, at SF nu har stillet forslag om at lempe sanktionerne mod bilister med hash i blodet.

»Vi mener, at det er bedre med en alvorlig advarsel, når bilisten tages første gang. Det er for voldsomt, at man kan tage kørekortet fra folk i op til seks år med det samme«, siger retsordfører og formand for Folketingets Retsudvalg Karina Lorentzen.

Partiet foreslår også, at det skal undersøges videnskabeligt, hvornår der er tale om en hashrus. Problemet er, at hashen sætter sig i fedtvævet og frigives i blodet på en måde, så bilisten kan være over bagatelgrænsen flere dage efter at have indtaget stoffet.

»Vi ved ikke, hvornår en hashrus er væk. Det bedste ville være en videnskabelig metode til at fastsætte det ligesom med alkohol. Men indtil da skal vi have en klog retspolitik, der støtter folk i ikke at ryge hash, når de kører bil. Første gang i det mindste må det komme bilisten til gode, at det kan være, at bilisten slet ikke længere er påvirket af den hash, der måske blev røget som en festjoint dagen før«, siger Karina Lorentzen.

Forslaget er til førstebehandling i dag. En tidligere sondering i Folketinget tyder på, at der er flertal udenom regeringen til at ændre loven, så sanktionerne bliver væsentlig mindre alvorlige.

Ifølge Rigspolitiets opgørelse blev 2.489 bilister i første halvår af 2014 sigtet efter den nuværende lovgivnings definitioner på at køre bil i en tilstand påvirket af euforiserende stoffer. Rigspolitiet skelner i opgørelsen ikke mellem de ulovlige euforiserende stoffer og kan derfor ikke sige, hvor mange af de sigtede, der havde røget hash.

Tags: , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER