Go to ...

22. juli 2024

EU’s HANDELSAFTALE MED UKRAINE TRÅDT I KRAFT


Den kontroversielle handelsaftale med EU, der i Ukraine førte til kuppet mod den siddende præsident Janukovitj, trådte i kraft ved nytårsskiftet. I sine bestræbelser på at få Ukraine indlemmet i EU, overses de grundlæggende årsager til konflikten mellem Ukraine og Rusland.

ep

Nyhedsbrev nr. 1, 2016 fra EP’s repræsentation i Danmark

 

Den 1. januar trådte en omstridt handelsaftale mellem EU’s medlemslande og Ukraine officielt i kraft. Aftalen er en del af en Associeringsaftale, der blev underskrevet i juni 2014, og har været længe undervejs.

Allerede i marts 2012 blev forhandlingerne om en Associeringsaftale indledt, kun for at blive afbrudt den 21. november 2013, da den daværende ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, valgte at udsætte sin underskrift af en endelig aftale efter pres fra Rusland.

Det førte til store optøjer i den Ukrainske hovedsted, Kiev, der tvang Janukovitj til at trække sig fra præsidentposten og bragte den EU-venlige Petro Porosjenko til magten. I takt med, at Ukraines relationer til EU blev styrket, har det modsatte været tilfældet i landets forhold med Rusland: den russiske annekteringen af Krim og den efterfølgende krig mellem Ukraine og Rusland er stærke eksempler på det enorme splid, der er opstået mellem de to lande.

Her nævner Europa-parlamentets repæsentation i Danmark ikke Ukraines milliardstore gæld til Rusland for løbende leverancer af især naturgas. Årsagen til den militære konflikt mellem de to lande diskuteres heller ikke.

Europa-Parlamentets beskrivelse af konflikten i Ukraine.

Den nye handelsaftale er et vigtigt skridt for Ukraine i sine ambitioner om på sigt at blive optaget som medlemsland i EU. Den skal gøre det nemmere for Ukraine at handle på tværs af grænser, og er med til gradvist at integrere landets økonomi i EU’s indre marked.

Europa-Parlamentets medlemmer har i mange år opfordret EU til at optrappe sit samarbejde med Ukraine, og har landets igangværende væbnede konflikt med Rusland højt på dagsordenen.

Europa-Parlamentets pressemeddelelse i forbindelse med aftalens ikrafttræden.

Foto: Europa-Parlamentets repræsentation i Danmark

Tags: ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From EU