Go to ...

21. april 2021

POLITIFOLK DØMT


To politifolk blev i dag kendt skyldige i en sag om tyveri af lamper fra Københavns politigård. Hovedmanden, der har været ansat ved politiet i hen ved tyve år, blev idømt seks måneders ubetinget fængsel.

AF MIKKEL SCHOU

Fire personer var tiltalt i sagen om stjålne lamper og lysekroner fra Politigården. Alle blev dømt for deres rolle i sagen. Og alle har anket dagens dom fra Københavns byret.

En politimand fik seks måneders ubetinget fængsel, da retten fandt det bevist, at han havde stjålet lamperne. På en videooptagelse i sagen ses manden forlade Politigården uden for sin normale arbejdstid med sorte plasticsække. Han påstod, at det var et par krykker han bar hjem.

Men den forklaring fandt retten utroværdig. Ikke mindst i forhold til, at han straks efter sin anholdelse i august 2016 tilstod tyveriet. Den tilståelse trak han tilbage syv måneder senere, og forklarede i stedet, at han havde fundet lamperne blandt andet på sin mors loft i Nordjylland. Retten fandt dog, at mandens oprindelige forklaring var mere troværdig.

Dommeren fastslog, at der var tale om tyveri fra arbejdsplads, og at dommen var mildere end de ni måneders fængsel, som anklageren havde forlangt. Men med i betragtningen skal ses, at det vil få konsekvenser for den dømtes ansættelse ved politiet, sagde dommeren.

En ældre politikollega, der er berygtet på Christiania for sin påståede voldsomme og ledende indsats i Pusherstreet, blev idømt en betinget dom på 40 dages fængsel. Direkte henvendt til ham, sagde dommeren, at han burde have vidst bedre. Han modtog en stjålet lysekrone som gave og forsøgte at sælge den på et auktionshus. Hans forsvarer, advokat Torben Koch, forstår ikke, at hans klient kan dømmes for at have modtaget en gave af en velkendt kollega, som han siger på videoen.

Der blev i alt solgt lamper for lidt over 300.000 kroner.

De to andre dømte i sagen er ikke politifolk. De er venner med den hovedtiltalte, der bad vennerne om at sælge lamperne for sig. De blev ligesom den ældre politimand dømt for hæleri. Begge blev idømt 60 dages betinget fængsel.

Dommeren mente, at hovedmanden havde handlet efter en plan og blot havde misbrugt tilliden fra de andre dømte i sagen.

Dommen blev afsagt under et ekstraordinært retsmøde, der blev indkaldt til i går. Af tidsmæssige og geografiske grunde var det derfor kun muligt for to af de tiltalte og en advokat at møde op. Den ene advokat ankede dommen for sin klient og på vegne af de øvrige tre dømte.

Det er dog ikke kun de dømte i sagen, der har haft hånd på lamper fra Politigården. Gennem tiden er flere af de unikke designerlamper forsvundet, dukket op på auktioner, og en enkelt er helt lovligt blevet foræret en politimand ved jubilæum.

Oprindeligt fandtes der 198 lamper på Politigården designet af Aage Rafn. Nu er der 50 tilbage. Lamperne blev leveret til indvielsen af Københavns politigård i 1924.

Tags:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER