Go to ...

14. juli 2024

POLITI PÅKØRT 1. MAJ


En usædvanlig sag startede i Københavns byret i dag. En midaldrende erhvervschauffør er tiltalt for med vilje at påkøre mindst to betjente under en kontroversiel politiaktion på Dronning Louises bro i København under 1. maj-optog i år.

AF MIKKEL SCHOU

Ved retsmødets start ønskede forsvarsadvokat Hanne Reumert sagen udsat. Hun mente ikke, at sagen kunne gennemføres på de to og en halv time, som retten havde afsat.

Advokaten havde nemlig indkaldt seks vidner, som var mødt op, og hendes procedure ville tage mindst 50 minutter.

Dommerfuldmægtig Jesper Kirstein besluttede, at retten i dag ville høre tiltaltes forklaring og to politividner. Resten af sagen blev udsat til den 22. august.

SÆR FORKLARING
Den tiltalte forklarede, at han ganske rigtigt havde kørt en ladvogn i en demonstration fra Israels plads mod Nørrebro for at komme til Fælledparken. Omkring 1.000 mennesker deltager i optoget og chaufføren får på et tidspunkt besked om, at han skal køre ladvognen op foran optoget.

»På Dronning Louises er der pludselig betjente foran bilen midt i demoen. Jeg stoppede en meter foran dem. De blev aggressive og slår på forruden. Jeg stoppede motoren og lagde nøglen i forruden.«

Derefter blev tiltalte anholdt, kørt væk og løsladt fem timer senere.

K. Nygren var en af politiets gruppeførere denne dag. Og hun forklarede:

»Vi skulle danne en kile for at splitte demoen i to på Dronning Louises bro. Der var en hård kerne foran. Bilen rammer mig bagfra i knæhaserne. Stemningen var kaotisk.«

Selvom bilen kørte med mindre end ganghastighed, var hun bange for at blive trukket ind under den, og trådte vist nok et skridt frem.

S. Møller var også gruppefører og blev ramt i knæhaserne af bilen.

»Så vender jeg mig om. Chaufføren sidder med et smørret smil, og jeg råber, at han skal standse bilen.«

Hun kunne ikke komme væk fra bilen, da der var trængsel på broen.

Hun forklarede, at politiet holdt demonstranterne tilbage og lavede en sluse, hvor de kunne komme igennem, når de var blevet identificeret og fotograferet. Det var for at finde demonstranter, der tidligere havde været voldelige og maskerede.

Anklageren, Jakob Kristensen, forsøgte at nedtone de særlige omstændigheder, der rådede i København, hvor gaderne var fulde af optog på vej mod Fælledparken.

ULOVLIG AKTION
Tiltalen lyder på overtrædelse af straffelovens paragraf 119 og 245. Vold og trusler om vold ved at køre frem mod betjentene, der blev ramt på benene.

Men advokat Hanne Reumert mener slet ikke, at de paragrafer kan komme i anvendelse. Og slet ikke på den vage måde forløbet er beskrevet på i anklageskriftet.

Hun hæfter sig ved, at politiet tilbageholdt en grundlovssikret demonstration. Det må politiet ikke. Derfor kan paragraf 119 (vold mod person i offentlig tjeneste) ikke komme i anvendelse mener hun.

I det hele taget mener Hanne Reumert, at der måske snarere er tale om overtrædelse af færdselsloven.

Da advokaten i retten sagde, at hun ville føre 12 vidner, sagde dommeren, at så måtte politiet afhøre dem og vurdere, om de var relevante i sagen. Dertil svarede Hanne Reumert:

»Vidnerne vil måske ikke udtale sig til politiet. Og anklageren har jo allerede sagt, at det ikke er nødvendigt med andre vidner end politiets egne to. Så politiet kan bare sige, at mine vidner er irrelevante.«

Dommeren afbrød under retsmødet flere gange forsvarsadvokaten under vidneafhøringerne og spurgte hvorfor hendes spørgsmål var relevante. Det var tydeligt, at Hanne Reumert forsøgte at få sagen til at handle om mere end den påståede påkørsel af betjente. Eller at få en anden sammenhæng frem end den, anklageren ville have.

Når retsmødet fortsætter den 22. august vil der blive vist en kort video fra politiet og altså, hvis forsvareren får sin vije, afhørt mellem seks og 12 vidner.

Tags: ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER