Go to ...

23. februar 2024

»PKK FÅR PENGE FRA NARKOHANDEL«


03.10.11   nklagerens kronvidne, Manouchehr Zonoozi, i sagen mod ROJ-TV er blevet klogere siden politiets afhøring i maj i år.

Det fortalte han under den sidste afhøring i Københavns byret i dag.

Forsvareren, Bjørn Elmquist, mente at flere af hans forklaringer ikke hang sammen med politirapporter.

Af Mikkel Schou

Under en afhøring hos politiet har den tidligere direktør på ROJ-TV, Manouchehr Zonoozi, forklaret, at PKK fik penge fra narko- og menneskesmugling og anden kriminel aktivitet.

Størstedelen af PKK’s penge er illegale, ifølge Manouchehr Zonoozi fremgår det af afhøringen.

Da advokat Bjørn Elmquist, der repræsenterer ROJ-TV, spurgte Manouchehr Zonoozi om de kriminelle aktiviteter, kom det frem, at de foregik i bjergene i Tyrkiet og Irak.

Der kom dog også penge ind fra indsamlinger, sådan som Bjørn Elmquist har forsøgt at forklare retten.

Så sent som i september sidste år troede Manouchehr Zonoozi, at han selv frivilligt havde indbetalt et støttebeløb til ROJ-TV.

»Idag ved jeg, at pengene gik til EMB (PKKs økonomiske afdeling). Jeg er blevet klogere siden afhøringen hos politiet i maj i år«, sagde Manouchehr Zonoozi i retten i dag.

Mistænkeliggjort af forsvarer
Advokat Elmquist fik flere gange Manouchehr Zonoozi til at forklare sig, hvorefter advokaten kunne læse op af politirapporter, hvor Manouchehr Zonoozi havde forklaret sig anderledes.

På et tidspunkt forklarede Manouchehr Zonoozi, at han over telefon var blevet truet af en person, der udgav sig for at tilhøre den iranske efterretningstjeneste.

»Og det fik dig til at anskaffe dig en pistol?« spurgte Elmquist.

Som så mange gange tidligere kiggede Manouchehr Zonoozi over på anklageren, inden han svarede ja.

Det fik anklageren, vicestatsadvokat Anders Riisager til at protestere over spørgsmålet. Og retsformanden måtte belære Elmquist om, at han ikke måtte angribe vidnets troværdighed på den måde.

Manouchehr Zonoozi blev i løbet af afhøringen i dag mere og mere uligevægtig. Retsformanden måtte flere gange henstille til at han nøjedes med at besvare forsvarerens spørgsmål og ikke fremførte lange erklæringer.

Manouchehr Zonoozi svarede, at hans erklæringer gjaldt hans ære og at han følte sig krænket af Elmquists mistænkeliggørelser.

Efter en pause i afhøringen kom Manouchehr Zonoozi tilbage og undskyldte overfor retsformanden sin opførsel.

Omfattende afhøringer
Manouchehr Zonoozi blev første gang indkaldt til forhør af politiet i maj 2006. Det endte med mere end ti afhøringer helt frem til maj sidste år. Under den proces har Manouchehr Zonoozi afgivet belastende materiale om ROJ-TV til politiet.

Herunder skjulte lydoptagelser fra 2008 af samtaler, som han havde med blandt andre ROJs danske advokat og en person, som politiet mener, er PKKs leder af bevægelsens økonomi i Europa.

Under sagen i Københavns byret er Manouchehr Zonoozi blevet afhørt af anklager og forsvarer i i alt seks retsdage.

Manouchehr Zonoozi er iraner og ikke kurder.

Ifølge hans forklaringer var han initiativtager til ROJ-TV, fordi han så et potentielt marked for en uafhængig kurdisk tv-station.

Han blev senere fyret fra ROJ, angiveligt fordi han havde taget af stationens penge til sig selv.

I foråret 2010 gik han til Berlingske Tidende og fortalte sin historie og sin opfattelse af forholdet mellem PKK og ROJ-TV.

I retten i dag forklarede Manouchehr Zonoozi, at han var gået til avisen, fordi han følte, at hans situation var blevet farlig.

Han lever nu på en hemmelig adresse under politiets beskyttelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From ROJ TV