Go to ...

14. juli 2024

PET: AKTIVISTER BRUGER BOG FRA 1929


30.11.12   I sagen mod fem terrortiltalte i Københavns byret skulle en analytiker fra PET i går forklare, hvordan ekstremister på venstrefløjen tænker.

Det skete blandt andet med henvisning til bogen ”Anarkismens ABC”, der udkom i 1929.

Af Mikkel Schou

Ifølge PETs analytiker, cand.scient.pol Jesper Jespersen, henter venstreradikale aktivister inspiration fra ”Anarkismens ABC” af Alexander Berkman, der udkom i USA i 1929.

Bogen bliver nemlig anbefalet på venstreorienterede hjemmesider som Modkraft og kan ifølge PET også købes i Ungdomshusets bogcafe.

Alexander Berkman er født i 1870 kunne Jesper Jespersen fortælle retten. Det fik vicestatsadvokat Bo Bjerregaard til at spørge:

»Så vi er helt tilbage til Marx, Engells og Kropotkin, eller hvad han nu hedder?«

Og det bekræftede Jesper Jespersen, selvom de alle tre altså var døde, da Berkmans bog udkom.

Ifølge det notat PETs analytiker henholdte sig til, så var venstreradiale de personer, der anvendte eller accepterede vold som et politisk middel.

PETs billede har aktivisterne selv tegnet
Det var i det hele taget sparsomt, hvad PETs analytiker kunne bidrage med om PETs opfattelse af de venstreradikale aktivister.

Jespersen forklarede, at aktivisterne blandede sig i folkelige bevægelser (for eksempel under klimademontrationer), hvor de gennemførte deres egen dagsorden organiseret som ”Sort Blok”.

»De venstreradikale er anarkister og revolutionære kommunister, der er imod undertrykkende autoritet. Derfor er ministerier og politi legitime mål,« forklarede Jesper Jespersen.

Og da de også er antikapitalister, er deres mål også banker og multinationale selskaber.

»I Grækenland, Tyskland og Storbritannien har venstreradikale udført brandattentater, hvor de har offentliggjort kommunikéer, der forklarer deres aktioner ud fra de revolutionære teorier,« lød det fra PETs analytiker.

Det var intet nyt eller overraskende i PETs analyse og det virkede da også, som om anklagemyndigheden kun kan bruge materialet ved at vende det på hovedet:

Hvis man i udlandet laver ildspåsættelser ud fra en anarkistisk eller revolutionært kommunistisk ideologi, så må de fem tiltalte være anarkister eller revolutionære kommunister, for de har jo udført ildspåsættelser.

I sagen er to af de fem tiltalt for flere ildspåsættelser mod en bank, pelsfirmaer og politi. Fire af de tiltalte har tilstået, at de ville sætte ild til Politiskolen i Brøndbyøster. De blev taget på fersk gerning af politi, der ventede på dem. Da var de blevet aflyttet i mere end halvanden måned.

De fire har forklaret, at aktionen var udtryk for et personligt opgør med politiet. Den femte tiltalte har nægtet at udtale sig til politiet og i retten.

Anklagerens procedure starter mandag den 3. december, hvor det vil blive forklaret, hvorfor anklageren mener, at der ikke kun er tale om ildspåsættelse, men også terror.

Tags: ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From Terror