Go to ...

29. maj 2024

NU GÆLDER LANDS LOV OG RET PÅ FRISTAD


Folketinget vedtog i denne uge at ophæve særloven for Christiania, der har været gældende siden 1989.

Som led i aftalen med staten og som konsekvens af, at almindelige love nu gælder på fristaden, skal et tidligere godkendt græstag rives ned.

Fristaden er pålagt en bøde på 50.000 kroner, fordi det endnu ikke er revet ned.

Af MIKKEL SCHOU

Siden 1989 har en særlov reguleret Christiania. Det har især haft betydning for fristadens bygninger, der ikke blev reguleret af de almindelige byggeregler.

I stedet aftalte christianitterne med forsvarsministeriet og forskellige styrelser, hvad der måtte bygges, og hvordan der blev renoveret.

Den særlov ophævede folketinget den 4. juni. Så nu gælder de almindelige byggeregler, som kommunen skal sørge for bliver overholdt. Og bestemmelser for de fredede områder skal nu også overholdes.

Et græstag ved Fakirskolen, en af vinkelgårdene på Dyssen, er kommet i myndighedernes søgelys.

Et byggeri i vikingestil i forlængelse af den gamle militære bygning i træ og med græs på taget, der anvendes til tørring, opbevaring og møder.

Det blev godkendt af Fæstnings- og Natursekretariatet i 1997. Byggeriet er tidligere blevet rost af Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse.

Og så sent som i 2006 udtalte Kulturarvsstyrelsens Særlige Bygningssyn:

»Byggeriet bør støttes, enten som et udtryk for funktionel nødvendighed af de resurser, der er til rådighed, eller som bygning, der herudover tilstræber et nyt formsprog i konfrontation med det bestående.«

Uden at Fakirskolen har været opmærksom på det, har fællesskabet Christiania aftalt, at byggeriet ligesom seks huse skal rives ned.

Fristen for at rive græstaget ned er overskredet og Christiania, der nu ejes af en fond, har modtaget en bøde på 50.000 kroner.

Indtil videre nægter beboerne, at rive bygningen ned, som de mener blev godkendt i 1997.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From CHRISTIANIA