Go to ...

28. februar 2024

KURDER VIDNER MOD ROJ-TV


12.09.11  En kurder fra det østlige Tyrkiet blev i dag afhørt i Københavns byret i sagen mod den kurdiske tv-station ROJ.

Anklageren ville gerne afhøre 16 andre vidner fra Tyrkiet, men enten ville de ikke komme eller også sidder de fængslet i deres hjemland.

Af Mikkel Schou

Politiets Aktionsstyrke eller antiterrorkorps bevogtede dagens vidne i sagen mod ROJ-TV, der er tiltalt for at fremme terrorisme.

Ifølge anklagemyndigheden er ROJ-TV talerør for den kurdiske separatistbevægelse PKK, der i EU betragtes som en terrororganisation.

Truet ved navn på ROJ-TV
Vidnet, Hasim Babat, forklarede i retten, at han i april 2008 følte, at både han og hans familie blev truet på livet af PKK.

Truslen blev fremsat af en kommandant fra HPG, som er PKKs militære fraktion.

På ROJ-TV nævnte kommandanten Hasim Babat og en anden person ved navn. De skulle begge vide, at de bragte sig selv og familien i fare ved at støtte sikkerhedsstyrkerne i deres landsbyer i det østlige Tyrkiet.

Hasim Babat forklarede i retten i dag, at han helt tilbage i 1980’erne blev udpeget til at være såkaldt landsbyvogter, og stadig virker som en sådan.

Landsbyvogterne bistår sikkerhedsstyrkerne som guider og anmelder mistænkelige personer, sagde Hasim Babat.

Han fortalte, at siden 1986 er hans far, brødre og onkler blevet dræbt af PKK, fordi de ikke ville tilslutte sig bevægelsen.

Forurettet vidne
Hasim Babat forklarede, at han var kommet frivilligt til København for at vidne mod ROJ-TV, som han mente var PKKs talerør.

Men han kom også af personlige grunde:

»Jeg er kommet som forurettet«, sagde han med henvisning til de problemer PKK skabte for ham og hans familie.

»Jeg kan ikke forlade landsbyen uden beskyttelse af sikkerhedsstyrker«, forklarede han.

Videre sagde han om sin rolle som landsbyvogter, at han ikke deltog i kampe mod PKK. Kun i særlige tilfælde var han bevæbnet, men måtte ikke skyde for at dræbe.

Han kunne afgive skud op i luften for at tilkalde sikkerhedsstyrker, sagde han.

Siden det blev kendt i Tyrkiet, at han ville vidne i København, har ROJ-TV “svinet mig til med løgne”, forklarede Hasim Babat i retten.

Kun et vidne møder frem
Hasim Babat er den eneste af de 17 vidner fra Tyrkiet, som anklagemyndigheden gerne ville have til København.

De 11 sidder fængslet i Tyrkiet for deres forbindelse til PKK, og dem vil Tyrkiet af sikkerhedsgrunde ikke lade rejse til Danmark.

Resten, der er på fri fod, ønsker ikke at medvirke.

Derfor ønsker anklagemyndigheden at læse op af de afhøringer, som med dansk bistand er foretaget i Tyrkiet.

Men det har advokat Bjørn Elmquist modsat sig. Han repræsenterer ROJ-TV og Mesopotanian Broadcast, som er tiltalt i sagen.

Elmquist mener ikke, at man kan stole på sandhedsværdien af afhøringer, der er foregået inden for det tyrkiske juridiske system.

Elmquist fik tilbud om at overvære afhøringerne i Tyrkiet, men det afslog han.

Onsdag skal domsmandsretten formentlig afgøre, om anklagemyndigheden må bruge afhøringerne fra Tyrkiet som en del af bevismaterialet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From ROJ TV