Go to ...

22. juli 2024

KOLLEKTIVISTER RASER OVER RANSAGNING


Kollektivet Bumzen på Nørrebro blev i morges ransaget af politi. Det var led i efterforskningen af et politisk hærværk mod Folketinget i oktober sidste år.

»Dårlig forklaring«, lyder det fra de oprørte kollektivister, der om aftenen samlede 200 unge mennesker til demonstration.

AF MIKKEL SCHOU (opdateret klokken 22.20)

1 bumzen

Politiet fandt noget af det, de søgte klokken seks i morges, under en ransagning af det gamle BZ-kollektiv Bumzen i Baldersgade på Nørrebro.

Blandt andet en person, der var efterlyst som en af flere gerningsmænd til et politisk motiveret hærværk i Tordenskjoldsgade i det indre København i oktober sidste år.

Her havde gerningsmændene lavet graffiti og kastet med maling mod en ejendom, som huser folketingsmedlemmer fra provinsen. Det skulle være en protest mod dansk boligpolitik, der favoriserer ekstra boliger til politikere og overser mindrebemidledes mulighed for at skaffe sig et hjem.

Politikommissær René Espeløv Hansen skriver i en mail til TVflux, at politiet under ransagningen fandt sprayflasker mage til dem, der blev benyttet under hærværket, og el-pærer mage til dem, der blev brugt som malingsbomber i oktober.

På den anholdtes værelse blev også fundet en jakke, som er identisk med den ene gerningsmands påklædning, og fem totenschlägere.

Den anholdte er nu sigtet for hærværk og overtrædelse af våbenloven, men blev ifølge politikommissæren ikke forsøgt varetægtsfængslet men løsladt, selvom straffelovens § 291, stk 2, giver mulighed for fængsel i op til seks år, hvis hærværket er af organiseret karakter.

Og det er en af grundene til, at kollektivisterne indkaldte til demonstration ved deres hus i Baldersgade klokken 20, hvor omkring 200 unge mennesker dukkede op.

De mener nemlig slet ikke, at forbrydelsen kan straffes med andet end bøde, og at politiets ransagning derfor var ude af proportioner og havde et helt andet formål.

I en pressemeddelelse som også er indkaldelse til demonstration skriver Bumzen:

Vi, Beboere af Bumzen, finder episoden dybt problematisk af flere grunde. For det første, giver det absolut ingen mening at foretage en ransagning af et helt kollektivt grundet én beboers sigtelse for hærværk – som vel at mærke er en almindelig bødesag – da dette normalt foregår under nogle helt andre omstændigheder.

For det andet, er det komplet irrationelt at komme rendende et halvt år efter en episode har fundet sted, under påskuddet om at lede efter bevismaterialer.

For det tredje, er hele episoden enormt grænseoverskridende. At have de selvsamme betjente, som til dagligt har travlt med at tæve og chikanere husets beboere i andre kontekster, til at stå og kommandere rundt med folk i deres eget køkken og på deres værelser, er en overskridelse af personligt frirum der er svær at beskrive med ord.

Vi er overbeviste om at den pågældende ransagning er et dårligt påskud til at komme ind i kollektivet, få sat ansigt på beboere, danne sig et indtryk af husets indretning og sende et klart signal om “Hvem der bestemmer”.

Der er ingen tvivl om at episoder som denne er et våben politiet tager i brug for at skræmme og hæmme, ikke bare BumZen, men hele den revolutionære venstrefløj.

1 bumzen demo 2

De 200 demonstranter begav sig til Bellahøj politistation, hvor der blev kastet sten mod indgangspartiet. En demonstrant blev ramt af en bakkende politivogn uden dog at komme slemt til skade.

I krydset Frederikssundsvej/Tuborgvej blev der kastet en enkelt sten mod et politikøretøj, uden at politi greb ind.

Ved Nørrebro Station opløstes demonstrationen af sig selv.

Tags: , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER