Go to ...

28. februar 2024

INGEN UNDERSØGELSE AF MULTINATIONALE


Usikkert om et særligt udvalg under Europa-parlamentet får lov at fortsætte undersøgelser af multinationale selskabers skattebetaling. Socialdemokraterne er imod at undersøge selskaberne, der selv hævder, at de ikke begår ulovligheder men bidrager til EU’s økonomi.

epNyhedsbrev nr. 36, 2015 fra EP’s repræsentation i Danmark

11 ud af 13 multinationale selskaber, der i første omgang havde afslået at mødes med Parlamentets særlige Udvalg for Afgørelser i Skattespørgsmål (TAXE), stod i mandags skoleret foran Udvalgets MEP’er. I fem timer blev repræsentanter fra blandt andre Coca Cola, Google, Facebook og IKEA afhørt om deres skattebetalinger og aftaler med forskellige EU medlemslande.

Parlamentets særlige TAXE Udvalg blev nedsat tidligere i år, i lyset af den kontroversielle Luxleaks-skandal, hvor lækkede dokumenter afslørede, at Luxembourg i perioden 2002-2010 gav skattely til flere end 300 multinationale selskaber, herunder Fiat og Starbucks. Ovenpå en dybtborende efterforskning, indledte den danske konkurrencekommissær Magrethe Vestager den 21. oktober en politisk offensiv mod en række af disse selskabers hemmelige skatterabatter i europæiske lande.

TAXE Udvalgets mandat udløber i slutningen af november, og en eventuel forlængelse af mandatet skulle have været til afstemning på plenarsamlingen i næste uge. Men ved et møde mellem formændene for Parlamentets politiske grupper stillede Pittella Gianni – formand for den socialdemokratiske gruppe S&D – sig imod en afstemning om at forlænge Udvalgets mandat. Det er derfor usikkert om, hvorvidt et nyt udvalg skal etableres, og hvordan mandatet for et sådant udvalg skal se ud.

Ved tirsdagens debat præsenterede MEP’erne en række forslag med henblik på at forbedre gennemsigtigheden og kontrollen af medlemslandendes skatteaftaler med multinationale selskaber. De fleste af de tilstedeværende repræsentanter fra selskaberne insisterede dog på, at deres aftaler og handlinger på skatteområdet er lovlige. Flere lagde vægt på, at de bidrager til økonomisk fremgang i Europa gennem de mange arbejdspladser selskaberne har genereret i medlemslandene.

Se det særlige udvalgs mandat

money case

Foto: Europa-parlamentet

Tags: ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From EU