Go to ...

29. maj 2024

HIPHOP-BAND FRA GAZA STRANDET I DK


En gruppe palæstinensiske musikere nægtes udrejse fra Danmark og har nu været her ulovligt i knap to måneder.

Ventetiden bruges på musik. Næste koncert på torsdag i Christiania.

Af Mikkel Schou for politiken.dk

Fem palæstinensere tilknyttet hiphop-bandet Darg Team fra Gaza har opholdt sig ulovligt i Danmark siden 22. oktober.

De var ankommet lovligt til Danmark for at deltage i festivalen Displaced Expressions i København i begyndelsen af oktober.

Men da festivalen var forbi, og bandet ville rejse hjem fra Københavns Lufthavn, blev de nægtet udrejse.

Ændrede visumregler
Rejsen skulle gå over Egypten til Gaza, men under opholdet i Danmark havde de egyptiske myndigheder ændret på visum-reglerne.

Nu stod palæstinenserne pludselig uden gyldigt visum til Egypten og måtte blive i Danmark. Men de danske myndigheder i Udlændingeservice ville ikke forlænge deres besøgstilladelse.

Og derfor er deres ophold nu ulovligt.

Omvendt situation for politi
»Normalt frihedsberøver vi udlændinge, der opholder sig ulovligt i Danmark. Men her er der ikke tale om nogen, der ikke vil forlade landet. Tværtimod er palæstinenserne selv dukket op for at få hjælp«, siger politikommisær i Rigspolitiet, Mogens Overmark.

Der er i Udlændingeloven mulighed for andre restriktioner end frihedsberøvelse over for udlændinge, der opholder sig ulovligt i Danmark.

»Vi har vurderet, at det var nok, at de afleverede deres palæstinensiske rejsepapirer. De bor privat, og vi kan gennem en dansk kontakt komme telefonisk i forbindelse med dem«, siger Mogens Overmark.

Snørklede rejseregler
Rigspolitiet har forsøgt at få den egyptiske ambassade til at udstede visa til palæstinenserne, så de kan rejse til Gaza.

Det seneste er, at den egyptiske ambassade vil være sikker på, at palæstinenserne er fra Gaza og ikke fra Vestbredden. Skulle de til Vestbredden må de rejse via Israel eller Jordan.

Hiphoppernes id-kort er nu ved at blive samlet ind i Gaza og sendt til Rigspolitiet. Det fremgår åbenbart ikke af palæstinensernes rejsedokumenter, hvor de er bosat.

Giver koncerter i ventetiden
Men tiden i Danmark er ikke kun spildt for hiphopperne i Darg Team. Under deres ulovlige ophold i Danmark har de givet flere koncerter.

Den næste koncert bliver på Christiania i Børneteatret på torsdag.

Politiken.dk har forsøgt at komme i kontakt med de uheldige palæstinensere, men de ønsker ifølge deres danske kontakt ikke at medvirke.

Tags: ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From Israel