HASH-VAGT REGISTRERET HOS RIGSPOLITIET
7. juni 2005
Efterforskning skulle være færdig inden det kongelige bryllup
Fra retsmøde den 7. juni 2005
Af Mikkel SchouChristianias særlige vagtkorps startede allerede i 1986. Chefen for efterforskningen mod Pusherstreet, mener at folk på Christiania siden da har brugt fløjter og råb til at advare om at politiet var på vej.
”Det er ulovligt på den måde at forhindre politiet i at udføre deres arbejde”, sagde vicekriminalkommisær Lau Thygesen, da han var vidne i Københavns Byret i dag.
Vagterne blev bedre organiseret og havde til sidst blandt andet møde-skemaer og radioer til mindst seks faste vagtposter.
En af de tiltalte blev i 1999 registreret som indehaver af en vagtvirksomhed. Det var han nødt til for at få tilladelse fra Telestyrelsen til at bruge radioer.
Et vidne kunne fortælle, at der blandt blev brugt politiradioer købt på auktion.
Men politiet greb aldrig ind over for det de kalder CET, Christianias Efterretningstjeneste.
Gang på gang beslaglagde politiet de formodede vagtfolks radioer, som blev brugt på Christiania, og de blev leveret tilbage på forespørgsel.
Det skete senest den 4. marts 2004, altså 12 dage inden politiets anholdelsesaktion i Pusherstreet.
Vicekriminalkommisær Lau Thygesen sagde i retten i dag, at der var afsagt en kendelse om at radioerne ikke var ulovlige. Derfor konfiskerede politiet på et tidspunkt ikke radioerne.
Advokat Bjørn Elmquist spurgte hvornår den kendelse var afsagt. Det blev pålagt anklageren at finde en sådan kendelse, som vicekriminalkommisæren ikke kunne fortælle, hvornår var blevet afsagt.
”Vi har næsten sølvbryllup. Jeg har kendt tiltalte siden 1981. Vi har gensidig respekt for hinanden”, sagde en kriminalassistent om en af de formodede ledere af vagtkorpset i retten i dag.
Han kunne fortælle, at tiltalte var en politiet kunne henvende sig til, hvis de havde brug for at komme ind på Christiania uden at der blev kastet sten mod dem. Tiltalte havde, sagde vidnet, en gang hjulpet politiet under en tilbagetrækning på Christiania.
Kongeligt bryllup
Der var en deadline for efterforskningen mod Pusherstreet, forklarede vicekriminalkommisær Lau Thygesen.
”Sagen skulle være afsluttet inden et vist bryllup”, sagde han i Byretten.
”Var det et bryllup på Christiania”, ville Bjørn Elmquist gerne vide.
Men det var det ikke.
Det var kronprinsens bryllup i maj sidste år, forklarede Lau Thygesen. Politiet ville, sagde han, ikke kunne magte begge opgaver inden for en kort tid. Altså en stor anholdelsesaktion på Christiania og det bevogtningskrævende kongelige bryllup.
Lau Thygesen, har som chef for efterforskningen deltaget i udformningen af det såkaldte beregningsgrundlag. Det er den metode, som politiet har brugt til at regne og skønne sig frem til, hvor meget hash, der dagligt blev solgt på Christiania.
Politiet mener, at der er solgt 25 kilo hash om dagen. Vicekriminalinspektør Lau Thygesen, sagde i retten i dag, at i beregningsgrundlaget indgik ikke:
”Det forventede skjulte salg fra boderne, der skal tælles i kilo. Men det indgår i den overordnede vurdering af salget. Ligesom mængden af kunder.”