Go to ...

23. juni 2024

FINANSKRISE.. MIN BARE RØV


Har du også svært ved – bortset fra, at din ufortjente friværdi pludseligt forsvandt – at tage finanskrisen alvorligt ?

Nu kan du finde argumenterne i ”Gode penge. Et kontant svar på gældskrisen.”

Bogen, der bør rejse et folkeligt oprør mod vores pengesystem og gældstyranni.

Den er skrevet af sociolog Ole Bjerg og er udkommet på Informations forlag.

penge_111

Læst af MIKKEL SCHOU

På kun 100 letlæste og forståelige sider skyder sociolog Ole Bjerg vores nuværende pengesystem i stykker.

Eller, det vil sige, han argumenterer klart for, hvorfor systemet tilgodeser de rige og holder resten af os andre fast i gæld. Og ikke nok med det. Han anviser et alternativ, som aldrig har været ukendt for økonomer.

Det er selvfølgelig ikke rart at have belånt sin friværdi og så pludselig sidde tilbage med en gæld, der ikke længere er dækning for. Men, come on, hvordan kunne du mene, at de friværdier, du pludselig fik foræret, var reelle.

Det var de nemlig ikke. Boligprisernes himmelflugt var mulig, fordi bankerne bare trykte nogle flere penge, som de lånte ud. De trykte dem ikke en gang. Det var elektroniske penge og i virkeligheden var det ikke andet end gæld.

Det, der forhåbentlig kan ryste flertallet af de gældsplagede eller bare retfærdighedssøgende borger i lilleputstaten Danmark, er, at Ole Bjerg endegyldigt kan slå fast, at det ikke er Nationalbanken, der udsteder penge.

Næ, det er såmænd de private banker. Altså, de trykker dem godt nok ikke selv. De fiktive penge rumsterer rundt i den virtuelle verden som gæld. Og jo mere gæld der er, jo mere kan bankerne låne ud.

Alternativet er, at bankerne ikke kan låne flere penge ud, end de faktisk råder over. Det lyder banalt og ifølge Ole Bjerg er det også ganske simpelt.

Den anden måde at bekæmpe finansverdens magt på, er ved at skille bankvirksomhed op i to. En, der tager sig af almindelige bankforretninger og så en anden, der kaster sig ud i vilde og risikobefængte spekulationer.

På den måde, kan bankkunderne selv afgøre om de vil spare penge op eller deltage i kasino-agtige investeringer. Og dermed kan staten slippe for at skulle gå ind og redde borgerens opsparing, der er gået tabt i bankfolks vanvittige hasard med andre folks penge.

”Gode penge” er ikke blot en bog at blive klog på. Man bliver også rasende. Og vreden kan passende rettes mod de lalleglade borgerlige politikere, der medvirkede til boligboblen og den følgende ”krise”.

Men ret den også gerne mod den nuværende regering, der ikke tør rette op af angst for, hvordan de.. finansielle !! markeder vil reagere.

Tags:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From KULTUR