Go to ...

22. juli 2024

DE UPERFEKTE DOMMERE


Også landets ellers ærværdige dommere har et ansvar for at anklagemyndighed og politi bryder loven for at opnå domfældelse. Der er alt for mange eksempler på, at dommere har bøjet sig for åbenlys og meget kraftig manipulation fra anklagere og beviseligt lyvende politifolk.

KOMMENTAR AF MIKKEL SCHOU, RETSREPORTER

Det er som om danske dommere siger til sig selv: Hvis jeg ikke kan stole på politiet i min retssal, hvem kan jeg så stole på?

Som retsreporter gennem 20 år i danske byretter og Østre Landsret er det den forklaring, der står tilbage oven på tvivlsomme domsafsigelser.

Nu viser Pusherstreet-sagerne, at dommerne heller ikke kunne stole på anklagemyndigheden.

Det blev nemlig dokumenteret, at politiet manipulerede med bevismateriale i en stor Christianiasag. Og at anklagemyndigheden spillede med, eller måske ligefrem delte kortene ud.

I efteråret blev en tv-aktivist på Christiania frikendt for at have begået vold mod en civilbetjent.

To af hans kolleger modsagde nemlig betjenten i retten. Så aktivisten blev frikendt.

Men inden da forsøgte dommeren at overtale de to betjente til at ændre forklaring, så den passede med den tydeligvis løgnagtige forklaring, som den første betjent afgav.

Ligesom en folketingspolitiker er danske dommere uafhængige af andet end deres egen overbevisning. Det kan derfor ikke undgås, at der også træffes absurde politiske beslutninger og afsiges absurde domme.

Når det gælder Christiania og særligt Operation Nordlys bliver det derfor dobbelt absurd:

Politiet bliver af regeringen sat til at stoppe hash-handlen i Pusherstreet, hvilket beviseligt ikke er muligt. Statsadvokaten hører det politiske råb og sætter kræfterne ind på, at mange skal dømmes meget. Og i tidligere domme fra Pusherstreet har dommere været meget lydhøre over for diskutable påstande og argumenter fra anklageren.

Nogen påstår, at dommerne bare er trætte af de overvældende mange sager fra Pusherstreet, så de pædagogisk forsøger at dømme hårdere og oftere for at skræmme både købere og sælgere ud af Christiania.

Men takket være Nordlys er der nu kommet lys på en del af problemet. Så mangler vi bare, at der bliver gjort noget ud af det. Og at man ikke bare, som det så ud på dokumentaren på DR, giver en enkelt anklager hele skylden…

Tags: , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From Debat